Obwód Trapezu
olislawiec: Witam. Zadanie:
Dany jest trapez wpisany w okrąg o promieniu 5. Dłuższa podstawa jest średnicą tego okręgu.
Sinus kąta ostrego jest równy 45. Wyznacz obwód trapezu.
23 mar 13:02
Saizou :

a=6
36=50−5b
−14=−5b
23 mar 13:11
olislawiec: Dziękuję Pięknie !
23 mar 13:12
Skipper:
23 mar 13:14
veroniqe: skąd wiadomo, że to trapez równoramienny ?
5 maj 00:08
lamoe: ma równe przekątne.
5 maj 00:15
Basia:

każdy trapez wpisany w okrąg jest równoramienny
na trapezie, który nie jest równoramienny nie da się opisać okregu, bo symetralne podstaw są
różne i równoległe, czyli nie mają punktu wspólnego
a środek okręgu opisanego na wielokącie to punkt przecięcia symetralnych jego boków
musi istnieć i być tylko jeden
5 maj 05:47
Bartek: skad wiadomo ze kat miedzy przekatna a ramieniem jest katem prostym?
9 maj 20:12
Eta:
Dlatego,że jest kątem wpisanym opartym na średnicy ... zatem ma miarę90o
9 maj 20:20
Kejt: widzę zbiór zadań operonu?

zadanie drugie z drugiego arkusza..
9 maj 20:21
Bartek: tak operon, dzieki
9 maj 20:23