Trzy liczby a,b,c których suma jest równa 15
czupakadabra : Witam jeśli ktoś mógłby powiedzieć gdzie mam błąd w zapisie to byłbym wdzięczny.
Trzy liczby których suma jest równa 15, tworzą w tej kolejności ciąg arytmetyczny. Jeśli do
pierwszej z tych liczb dodać 2, od drugiej odjąć 1, a trzecią podzielić przez 2, to tak
otrzymane liczby (w tej kolejności) utworzą ciąg geometryczny malejący. Wyznacz iloraz tego
ciągu geometrycznego.
Więc
Ciąg arytmetyczny :
a , a+r, a+2r
3a+3r=15 −−> r= 3−a
Ciąg geometryczny
a+2 , a+r−1 , a+2r/2
(a+r−1)2=((a+2)(a+2r))/2
(a+3−1)2=((a+2)(6−a))/2
4=(6a−a2+12−2a)/2
.............
wychodzi a2−4a−4=0
Więc delta wychodzi jakaś dziwna a wydaję mi się że powinna wyjść prosta żeby dało się
wyliczyć
23 mar 16:27
ICSP: r = 5 − a , a nie 3 − a tak jak piszesz
Dalej nie sprawdzam.
23 mar 16:29
czupakadabra : zabijcie mnie ludziee
23 mar 16:35
ICSP: nie mogę

Za to może mnie prokurator ścigać
23 mar 16:40