kokok podzielnosc
zombi: Rozważ, liczby trzycyfrowe zaczynające się i kończące tą samą cyfrą. Wykaż, że jeśli suma
pierwszej i drugiej cyfry takiej liczby dzieli się przez 7, to cała liczba też jest podzielna
przez 7.
Niech nasza liczba trzycyfrowa ma postać
100a+10b+a
Założenie
a+b=0 (mod 7)
Teza, aby liczba była podzielna przez 7 to 9a+3b+a= 0 (mod 7) cecha podzielności na wiki.
Czyli 10a+3b = 0 (mod 7)
Z założenia
a=−b(mod 7) /*10
10a=−10b (mod 7) /+3b
10a+3b = −7b (mod 7)
⇒ 10a+3b=0(mod 7)
Koniec.
Może być?
23 mar 16:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
może być
23 mar 16:26
zombi: dzięki
23 mar 16:26