podaj zbiór wartości funkcji
justyna: Podaj zbiór wartości funkcji:
f (x) = −2 (x−3)2 +5
22 mar 11:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
czy wiesz jak wygląda wykres paraboli

czy ta funkcja będzie skierowana ramionami do góry czy do dołu

ile wynosi y
wierzchołka
22 mar 11:06
justyna: nie rozumiem tego... i prosze o dokładne rozwiązanie...:(
22 mar 11:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli chcesz gotowca
22 mar 11:08
justyna: bardzo bym prosiła
22 mar 11:09
22 mar 11:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak chcesz gotowca ... to komuś za niego zapłać
22 mar 11:10
22 mar 11:12
irena_1:
Masz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej
f(x)=a(x−p)2+q
Z tej postaci możesz odczytać współrzędne wierzchołka paraboli − wykresu tej funkcji
W=(p, q)
Jeżeli a>0,to q jest najmniejszą wartością funkcji f, czyli zbiór wartości to <q; ∞)
Jeśli a<0, to q jest największą wartością funkcji f, czyli zbiór wartości to (−∞; q>
22 mar 11:12
ICSP: tzn 14:38 *
22 mar 11:12
justyna: czyli zbiorem wartości tej funkcji :y ∊ (− niesk. ; −2>

22 mar 11:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie
22 mar 11:22
justyna: no to ja już nie wiem
22 mar 11:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
zobacz jeszcze raz jak się wyznacza wierzchołek paraboli
22 mar 11:27
vitek1980: q = 5
22 mar 13:19
justyna: mogę prosic o rozwiązanie tego

? prosze:(
22 mar 13:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz podane wszystko co jest potrzebne do rozwiązania
musisz tylko pod konkretne literki podstawić liczby które masz podane w zadaniu
22 mar 13:27
justyna: ja tego nie rozumiem, po prostu...wypisze znowu jakąś głupote...
22 mar 13:32
vitek1980:
f(x) = a(x−p)2+q
f(x) = −2(x−3)2+5
a < 0 czyli zbiór wartości to (−∞;q>
22 mar 13:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
(−
∞;
q> żeby nie było wątpliwości
22 mar 13:49
irena_1:
ZWf=(− ∞; 5>
22 mar 13:52
vitek1980: no i popsułaś zabawę...
22 mar 13:54