zbiór wartości
Olka: | | 3 | |
Jak policzyć zbiór wartości tej funkcji y= |
| |
| | 3x−1 | |
10 lis 14:19
ICSP:
napisz odpowiedź
10 lis 14:27
Olka: zbw (−
∞,0)∪(0,
∞)
10 lis 14:31
ICSP: 
ważna jest również literka

x czy y ?
10 lis 14:32
Olka: x∊ chyba

tylko nie rozumie jak to zostalo rozpisane?
10 lis 14:32
ICSP: x odnosi się do dziedziny
y odnosi się do zbioru wartosci
odp :
y ∊ R\{0} − oznacza to samo co twój zapis tylko jest ładniejszy

Ja po prostu wyciągnąłem 3 przed nawias w mianowniku.
10 lis 14:34
Olka: ahaa a jest jakiś sposób na wyzaczanie zbioru wartości ze wzoru funkcji ? np mam taki wzor
y=4x2−1 i zeby znalesc zbior musiałabym rysować wykres
10 lis 14:37
ICSP: albo policzyć yw i zauważyć ze :
1o jeżeli a > 0 to zb: y ∊ <yw ; + ∞)
2o jeżeli a < 0 to zb : y ∊ (−∞ ; yw>
10 lis 14:38
Olka: czyli tu zbiór to bedzie [−1,+
∞)
10 lis 14:41
ICSP:
10 lis 14:43
Olka: a jak sprawdzić czy tak funkcja jest różnowartościowa kożystając z definicji
10 lis 14:45
jola: rozwiąż nierównośc wileomianu
x3−8≤0
10 lis 14:45
Olka: x≤2
10 lis 14:48
jola: ale jak ja mam w tym przypadku narysować wykres?
10 lis 14:50
ICSP: aby coś badać z definicji najpierw trzeba znać definicję
10 lis 14:53
Olka: mam nawet napisaną tą definicję ale powiem szczerze że nie umie z niej skorzystać
10 lis 14:58
ICSP: no to napisz tutaj tą definicję
10 lis 15:00
Olka: ⋁x1,x2 ∊x (x1≠x2 ⇒ f(x1)≠f(x2))
⋁x1,x2 ∊x f(x1) = f(x2) ⇒ x1=x2
10 lis 15:04
ICSP: już pamiętam

Tak wiec na sam początek dowodu ustalam dowolne x
1 , x
2 ∊ R\{0} takie że : x
1 ≠ x
2
mam pokazać że przy moim uprzednim ustaleniu f(x
1) − f(x
2) ≠ 0 zatem :
| 3x1 + 2 | | 3x2 + 2 | |
| − |
| = |
| x1 − 1 | | x2 − 1 | |
| 3(x1 −1) + 5 | | 3(x2 − 1) + 5 | | 5 | | 5 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x1 − 1 | | x2 − 1 | | x1 − 1 | | x2−1 | |
| 5x2 − 5 −5x1 +5 | | 5(x2 − x1) | |
| = |
| ≠ 0 na podstawie założenia |
| x2 − x1 | | x1 − x2 | |
c.k.d.
10 lis 15:10
ICSP: czekaj poprawie
10 lis 15:13
ICSP: tak wiec jesteśmy na etapie :
| 5 | | 5 | | 5x2 − 5 − 5x1 +5 | |
| − |
| = |
| = |
| x1 − 1 | | x2 − 1 | | (x1 −1)(x2−1) | |
| 5(x2 − x1) | |
| ≠0 na podstawie założenia |
| (x1−1)(x2−1) | |
10 lis 15:14
Olka: no ok i co z tego wynika?
10 lis 15:16
ICSP: z tego wynika że funkcja jest różnowartościowa
10 lis 15:17