matematykaszkolna.pl
. asdf: Trivial Znasz jakąś książkę do wstępu do algorytmizacji?
17 mar 22:31
Trivial: Wstęp do algarytmizacji?
17 mar 22:59
asdf: tak, złożność czasowa, theta (asymptoty te) itd..miałes to?
17 mar 23:19
asdf: czas pesymistyczny, optymistyczny, ogolnie to chodzi o nauke algorytmow.
17 mar 23:22
Trivial: Uczyłem się z Cormena, a algorytmizacja brzmi jak powolne przekształcanie istoty ludzkiej w robota.
17 mar 23:22
asdf: trudne jest to wszystko?
17 mar 23:24
17 mar 23:25
Trivial: Jedynie 1400 stron! W środku pełno matmy.
17 mar 23:26
asdf: trudny to przedmiot?
17 mar 23:27
Trivial: Trudne jak wszystko.
17 mar 23:30
asdf: Kurde, musze jakąś książkę znaleźć, bo chyba tego przedmiotu nie warto odpuszczać..Widzialeś moze tą książke?: http://chomikuj.pl/azurg/ebook/informatyka/Algorytmy.+Od+podstaw,401325603.pdf
17 mar 23:35
Trivial: Nie widziałem.
17 mar 23:38
asdf: Miałbyś chwile (dosłownie chwile) na minimalizację kodu w C?
18 mar 23:25
Trivial: Hę?
19 mar 18:21
asdf: W jaki sposób system rozpoznaje liczbę całkowitą? Chodzi o to, ze nie potrafi mnozyc, dzielic, odejmowac, dodawac − a i tak rozpoznaje...Moje przypuszczenia: Jak np wprowadzamy liczby z klawiatury to operujemy na kodzie ASCII. Jeżeli wszystkie znaki są między wartościami "30−39" oddzielone odstępem to jest to liczba całkowita. Jeżeli znajduje się kropka. Znak "nr 46" to juz jest to liczba zmiennoprzecinkowa, czyli juz nie calkowita. Dobrze myśle? Ale to napisalem dla wartosci wprowadzanych z klawiatury, a jak system to rozpoznaje we własnym obszarze bez mojej ingerencji?
21 mar 02:05
asdf: ?
21 mar 14:16
asdf: .
22 mar 15:09
Trivial: .
22 mar 15:10
Trivial: Nie rozumiem pytania. Chodzi Ci o to jak mając tekst "123" rozpoznać że przedstawia on liczbę 123?
22 mar 15:11
asdf: chodzi mi o to, ze jak system rozpoznaje liczby calkowite, ze odroznia je od liczb z resztą, tylko założenie jest takie, ze nie potrafi on dodawac,odejmowac, dzielic, mnozyc − no i oczywiscie mod tez nie potrafi
22 mar 15:14
Trivial: Co to znaczy "system rozpoznaje" i "odróżnia je od liczb z resztą"?
22 mar 15:15
asdf: liczby z resztą − czyli nie całkowite emotka rozpoznaje − chyba chodzi o to, ze odroznia od liczb zmiennoprzecinkowych (niecalkowitych). Moze miec na to wpływ kropka pisana w liczbach zmiennoprzecinkowych?
22 mar 15:18
Trivial: Na poziomie asemblera "system" nie odróżnia. Liczby całkowite i zmiennoprzecinkowe reprezentowane są inaczej. W uproszczeniu: istnieją oddzielne instrukcje do wykonywania operacji na bitach reprezentujących liczby całkowite oraz zmiennoprzecinkowe. To czy bity reprezentują liczbę całkowitą, czy też zmiennoprzecinkową nie bardzo "system" interesuje. emotka
22 mar 15:24
asdf: no to o co mogło chodzić wykładowcy Z kropką też jest źle?
22 mar 15:25
asdf: a orientujesz sie moze w przerzutnikach (chodzi mi dokladniej o konwersje)
22 mar 15:28
Trivial: asdf, nie wiem o co Ci chodzi, nie wiem o co pytasz. emotka A o przerzutnikach nie słyszałem.
22 mar 15:31
asdf: Chodzi mi o to, czy system patrzy na liczbę w ten sposób od spacji do spacji uwzględnia wartość liczby i jezeli napotka na kropkę to traktuje juz liczbe jako zmiennoprzecinkowją, np: [] − spacja []123[] − calkowita []−3933[] − calkowita []444.4[] − juz nie calkowita..
22 mar 15:34
Trivial: Czyli chodzi Ci to jak C rozpoznaje literały liczbowe. Niech nawiasy grupują łańcuchy, a x? oznacza, że x jest opcjonalne, wtedy: 1. Liczby całkowite mogą mieć taki format (dziesiętne): (+ lub −)?(przynajmniej jedna cyfra) 2. Zmiennoprzecinkowe taki: (+ lub −)?(przynajmniej jedna cyfra).(cyfry)?((e lub E)(+ lub −)?(przynajmniej jedna cyfra))? Zapisane w wyrażeniach regularnych: 1. [+−]?\d+ 2. [+−]?\d+\.\d*([eE][+−]?\d+)?
22 mar 15:48
Trivial: Liczby zmiennoprzecinkowe mają obowiązkowo kropkę w zapisie, np.: 400.01 121.21 234. ← tak, bez niczego po kropce
22 mar 15:59
asdf: Dzięki bardzo emotka
22 mar 18:37