jakim sposobem policzyć całkę?
asdf: ∫ x / √1−x2
22 mar 16:57
ICSP: po czym ?
22 mar 16:58
asdf: ∫ (x / √1−x2)dx
22 mar 17:00
ICSP: | | 1 | | −2x | |
= − |
| ∫ |
| dx . Teraz podstawienie t = 1 − x2 |
| | 2 | | √1−x2 | |
22 mar 17:09
Mila: | | −dt | |
[1−x2=t; −2xdx=dt, xdx= |
| ] |
| | 2 | |
dokończysz?
22 mar 17:11
asdf: Wychodzi −1 / 2 * dt / √t i co dalej?
22 mar 17:25
Mila:
| 1 | |
| =t−1/2 i korzystaj z podstawowego wzoru na całkę z xn |
| √t | |
22 mar 17:27
ICSP: | | 1 | |
i masz prostą całkę : − |
| ∫ t−1/2 dt |
| | 2 | |
22 mar 17:27