Metoda Gaussa
edi: Metoda Gaussa
Jak się zabrać do czegoś takiego?
x+y = 3
y+z = 5
z+u = 7
u+v = 9
10x v = 15
21 mar 22:11
Trivial:
Prosta eliminacja Gaussa sobie z tym układem poradzi.
1 1 | 3
1 1 | 5
1 1 | 7
1 1 | 9
10 1 | 15
1 1 | 3
1 1 | 5
1 1 | 7
1 1 | 9
−10 1 | −15
1 1 | 3
1 1 | 5
1 1 | 7
1 1 | 9
10 1 | 35
1 1 | 3
1 1 | 5
1 1 | 7
1 1 | 9
−10 1 | −35
1 1 | 3
1 1 | 5
1 1 | 7
1 1 | 9
11 | 55
1 1 | 3
1 1 | 5
1 1 | 7
1 1 | 9
1 | 5
v = 5
u = 9−5 = 4
z = 7−4 = 3
y = 5−3 = 2
x = 3−2 = 1
22 mar 15:06