Matura rozszerzona - problem
demi: Witam. Pytanie kieruję do osób, które zdawały maturę rozszerzoną. Problem jest tego rodzaju, że
maturę zdaję za rok. Podstawę powinienem napisać na około 60−65% (na dzień dzisiejszy, jeszcze
wielu działów nie przerobiliśmy), ale nie mam pojęcia jak zabrać się za rozszerzenie, które
muszę zdać i to bardzo wysoko, najlepiej powyżej 75%. Z arkuszy dostępnych na tej stronie nie
wiedziałem jak zabrać się za jakiekolwiek z zadań z rozszerzenia. Czy jest możliwe abym zdał
rozszerzenie tak wysoko i pytanie czy w ogóle zdążę? Mam na to 14 miesięcy... Proszę o nie
kasowanie tematu, wiem, że nie jest to typowe matematyczne zadanie, ale nie wiedziałem gdzie
zapytać, a z tego co widzę siedzi tutaj dosyć sporo osób, które z takimi zadaniami mają do
czynienia.
Z góry dziękuję z pomoc.
23 mar 14:13
Kaja: a w szkole masz matematykę na poziomie rozszerzonym czy podstawowym?
23 mar 14:15
demi: Podstawowym, ale jest kółko (2h w tygodniu), na które zaczynam chodzić. Na nim realizują
zadanie tylko z rozszerzenia. Czyli można powiedzieć, że będę miał od teraz do matury poziom
rozszerzony.
23 mar 14:19
Kaja: myślę, że powinieneś zdążyć do przyszłego roku. Skoro jeszcze nie miałeś matematyki
rozszerzonej, więc nie ma się co dziwić , że nie umiesz rozwiązać zadań z arkuszy z
rozszerzonej matmy, bo są tam zadania właśnie na wykorzystanie zagadnień z matematyki
rozszerzonej. Jak je poznasz, to będziesz wiedział jak je rozwiązać.
23 mar 14:24
demi: A ile czasu będę musiał poświęcić w domu zakładając, że jestem przeciętnym uczniem?
23 mar 14:27
Kaja: no najlepiej po każdych zajęciach z kółka matematycznego przerabiaj zadania z danego materiału.
Myslę, że osoba która prowadzi kółko rozplanowała odpowiednio materiał, tak żeby zdążyć ze
wszystkim przed maturą.
23 mar 14:30
pinguin: jezeli chcesz zdawać rozszerzenie najlepiej zapisz się na dodatkowe korepetycje. Ja chodzę od 1
klasy, w szkole mam matemtykę rozszerzoną ale mimo tego nie czuje się wystarczająco
przygotowana do matury która jest za miesiąc. Ty masz jeszcze sporo czasu, ale też dużo
zaległosci. Musisz nadrobić rozszerzenia z kl 1 i 2 (zakładam że jestes w 2 klasie liceum),
tak żeby w 3 klasie skupić się na samych powtórkach. Polecam Ci zbiory zadań Andrzeja KIełbasy
i powodzenia
23 mar 14:31
Licealista_Theosh: Przeciętynm z ocen to dużo. Matematyka to 90% wyobraźni a 10% to wzory i ćwiczenie zadań. Co
masz tak mało lekcji? Ja chodę na matmę poz. rozszerzony. Matmy mam 5 godz w tygodniu i w tym
roku mi wchodzą projeky na maturę których mogę mieć 6 godz tygodniowo. Musisz dużo ćwiczyć i
tyle, bo twoja szkoła do najlepszych nie nazleży.
23 mar 14:32
Licealista_Theosh: 5 godz mam normalnie i dochodzą jeszcze 6 z matmy, razem 11 dla ścisłości.
23 mar 14:34
demi: pinguin a dużo robiłaś zadań w domu przez te nieco ponad 2 lata?
23 mar 14:36
pinguin: sporo, nauczycielke z korepetycji mam dośc wymagającą potrafi dać bardzo dużo zadań, ale
niestety w szkole z tym kiepsko, kilka przykładow i tyle. Zawsze staralam się być sumienna,
jak czegos nie rozumiałam dowiadywać się w domu samodzielnie. Teraz robię juz same arkusze
rozszerzone i podstawowe. Podstawa idzie gładko ale rozszerzenie średnio. Teraz załuje, że
więcej się nie docisnełam

w matematyce podstawa to ćwiczenia, jak nauczyciel zadaje Ci 2
przykłady zrób 10, nawet kosztem innych przedmiotów. świadectwa nie są ważne, tylko wyniki
maturalne. Jak bym teraz miała komuś doradzać, to na pewno rób dużo zadań powtarzaj az do
znudzenia. To daje duzą biegłośc rachunkową co bardzo pomaga
23 mar 14:43
demi: Właśnie mam taki zamiar, tylko matematyka i angielski aż do matury, a reszta byle zdać.
Chciałbym bardzo iść na automatykę i robotykę na AGH, ale jak zobaczyłem tam progi to się
załamałem...
23 mar 14:47
pinguin: nie martw się, teraz jest niż demograficzny, to na pewno Cię przyjmą

jak teraz zaczniesz się
przyciskac to jeszcze zdasz na 100%
23 mar 14:59