Czy to jest sobie równe
luk: Witam, od pewnego czasu nurtuje mnie pewna myśl:
Czy:
x2+y2=(x+y)2 Czy to jest sobie równe?
22 mar 16:44
ICSP: nie
22 mar 16:46
Saizou : nie bo
P=(x+y)2=x2+2xy+y2
22 mar 16:46
kacper : jest równe, gdy przynajmniej jedna z liczb jest zerem
22 mar 16:52
22 mar 17:22
ICSP: (x+y)2 = (x+y) * (x+y)
jak zapewne już w gimnazjum nauczyciele nauczyli Ciebie mnożyć, tak wieć możesz sobie wymnozyć
teraz te dwa nawiasy (każdy z każdym) i zobaczysz że
(x+y)2 ≠ x2 + y2
22 mar 17:26