trygonometria
Licealista D: cos2x = ctgx − tgx , wyszło mi
sin2x = 2 , czyli nie ma takiego x . , czy ktoś mógłby sprawdzić.
22 mar 22:45
krystek: Zapisz obliczenia
22 mar 22:47
Licealista D: cos2x = ctgx − tgx
| | cosx | | sinx | |
cos2x = |
| − |
| |
| | sinx | | cosx | |
cos2x * sinxcosx = cos2x |||| tu dzieliłem przez cos2x ale tego nie mogę zrobić, więc w tym
momencie się zacinam
22 mar 22:50
ICSP: zawsze jak nie możesz podzielić możesz wyciągnąć przed nawias.
22 mar 22:51
krystek: cos2x(sinxcosx−1)=0
22 mar 22:54
krystek: pamiętaj o zał x≠,, ix≠
22 mar 22:54
Licealista D: sinxcosx−1 = 0 − nie ma rozwiązania
a cos2x = 0
, bo cosx≠0 nie wyklucza rozwiązania cos2x= 0 ?
22 mar 23:06