granica
Kamcio :): Oblicz granicę :
| | 1+3+9+...+3n | |
limn→∞ ( |
| ) |
| | 2n+3n | |
proszę o pomoc
w mianowniku też jest do potęgi tylko jakoś niewyraźnie widać
22 mar 16:03
Skipper:
... ile razy jeszcze będziesz to "zapodawał"

?
Podpowiadano Ci abyś podumał co masz w liczniku ... chyba po to by oddzielnie policzyć −

Wtedy będzie już znacznie jaśniej ...
22 mar 16:07
Kamcio :): pierwszy raz to wstawiam
22 mar 16:12
Trivial:
| | 3n+1−1 | |
1+3+9+...+3n = |
| |
| | 3−1 | |
| | 1+3+9+...+3n | | 1 | 3n+1−1 | | 1 | 3−(1/3)n | |
an = |
| = |
|
| = |
|
| |
| | 2n+3n | | 2 | 3n+2n | | 2 | 1+(2/3)n | |
22 mar 16:17
22 mar 16:20
22 mar 16:25
Kamcio :): hmm, wczoraj wieczorem jak chciałem to wstawić, to po kliknięciu "wyslij" nie pokazało się na
stronie głównej forum, dzisiaj przed dodaniem po raz kolejny sprawdzałem czy aby wczoraj
wieczorem się nie dodało i nie znalazłem. Przepraszam za dublowanie, to było niechcący
22 mar 20:56