| km | ||
samochod osobowy o masie 1000 kg porusza sie z szybkoscia 100 | . Na odcinku 40m auto | |
| h |
| km | ||
zwalnia do predkosci 20 | . Nie uwzgledniajac oporów ruchu , oblicz pracę poświęconą na | |
| h |
Wt=ΔEk skad wiadomo ze Wt to energia kinetyczna ?
| m | ||
Wt = | (vp2−vk2) skąd się to wzięlo | |
| 2 |
| mv2 | ||
Ek= | ||
| 2 |
| km | ||
Początkowa energia kinetyczna związana jest z prędkością początkową vp=100 | , a końcowa | |
| h |
| km | ||
z prędkością końcową vk=20 | . | |
| h |
| mvp2 | mvk2 | m | ||||
Wt= | − | = | (vp2−vk2) | |||
| 2 | 2 | 2 |