Funkcja kwadratowa
steel: 1.Dana jest funckja f(x)=x
2+8x+15 Wyznacz punkty przecięcia paraboli z osiami układu
współrzędnych, współrzędne wierzchołka, wyznacz zbiór wartości i przedziały, monotoniczność.
naszkicuj tę parabolę
Zapisz tą funkcję w postaci kanonicznej i iloczynowej
2.Przedstaw liczbę 4 w postaci sumy dwóch składników tak, aby suma ich kwadratów była
najmniejsza
3.Rozwiąż układ równań
W tym zadaniu doszedłem tutaj i nie wiem co dalej
−x
2+4x=x
2−4x+6
0=x
2−4x+6+x
2−4x
0=2x
2−8x+6
delt.=b
2−4ac
delt.=−8
2−4*2*6=64−48=16
√delt=
√16=4
| | 8−4 | | 4 | |
i tu nie wiem z jakiego wzoru obliczyć y
Są to zadania potrzebne mi na poprawkę, resztę już umiem zostały mi tylko te 3 które nie wiem
jak rozwiązać.
22 mar 16:11
Skipper: ... jak na poprawkę to pierwiastki trzeba umieć wyliczyć−
22 mar 16:33
Skipper:
Zad.2 ... to prościutkie zadanie optymalizacyjne
Czwórkę rozkładasz na x i 4−x
y=x2+(4−x)2
− szukasz xw
22 mar 16:39
|