pomocy
ilona13: pomocy


oblicz sumę S
12 CIĄGU ARYTMETYCZNEGO (a
n),jezeli a
2=5 , a
10=21
22 mar 22:37
krystek:
5=a1+r
21=a1+9
__________ wylicz a1i r
S12= wzór masz i podstawiaj
22 mar 22:40
ilona13: a troche wiecej MÓGŁ BYŚ NAPISAC POTRZEBUJE TO NA PRACE KONTROLNA A ZABAWNE DO TEGO JESZCZE NIE
DOSZLISMY
22 mar 22:42
22 mar 22:45
ilona13: PATRZYŁAM ALE NADAL CZARNA MAGIA
22 mar 22:51
ilona13: TO N TO 12
22 mar 22:51
krystek: układ r−ń odejmując stronami mamy:
16=8r
r=2
a
1=5−2=3
| | 2*a1+(n−1)*r | |
Wówczas Sn= |
| *n gdzie n=12 |
| | 2 | |
22 mar 22:52
ilona13: TO S12=168
22 mar 23:07
krystek: Tak
22 mar 23:09
ilona13: ok a mozesz pomuc mi w kilku jeszcze bo to na pracekontrolna a ja nic z tego nie pamietam pare
latek mineło
22 mar 23:11
krystek: Mogę pomóc .
22 mar 23:13
Eta:
Można bez układów równań;
| | a10−a2 | | 21−5 | |
r= |
| = |
| = 2 |
| | 10−2 | | 8 | |
a
1=a
2−r= 5−2=3 , a
12=a
10+2r= 21+4=25
22 mar 23:15
ilona13: oblicz x korzystajac z definicji log. a0 log4x=32 log48= u {3}{2}
22 mar 23:22
ilona13: | | 1 | |
b)log span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 x2 = |
| |
| | 3 | |
22 mar 23:24
Eta:
Nic z tego nie można odczytać
22 mar 23:31