ciągi
magda: 1) Wykaż, że dzieląc sumę wszystkich wyrazów, n wyrazowego ciągu geometrycznego (an), gdzie
q>0, q≠0, a1≠ 0, przez sumę odwrotności tych wyrazów, otrzymujemy iloraz równy iloczynowi
wyrazu pierwszego i ostatniego.
22 mar 18:08
magda: proszę o pomoc
22 mar 18:08
magda: ponawiam prośbę
22 mar 18:33
jikA:
| | qn − 1 | |
a1 + a2 + a3 + ... + an = a1 * |
| |
| | q − 1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | q−n − 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| = |
| * |
| |
| a1 | | a2 | | a3 | | an | | a1 | | | |
__________________________________________
/
| | qn − 1 | | qn(1 − q) | |
a12 * |
| * |
| |
| | q − 1 | | q(1 − qn) | |
| | qn − 1 | | qn(q − 1) | |
a12 * |
| * |
| |
| | q − 1 | | q(qn − 1) | |
| a1 + a2 + ... + an | |
| = a12 * qn − 1 |
| |
| a1 + a2 + ... + an | |
| = a1 * an |
| |
22 mar 18:34
magda: dzięki bardzo
22 mar 18:53