Help
Kris: Pilnie potrzebuje pomocy
Dominika wybrała liczbę pięciocyfrową, a nastepnie usunela z niej jedna cyfre, otrzymujac
liczbe czterocyfrową. Wiadomo, ze suma wybranej liczby pieciocyfrowej i otrzymanej liczby
czterocyfrowej jest rowna 52713. Jaka sume cyfr ma liczba pięciocyfrowa wybrana przez
Dominikę?
22 mar 19:28
irena_1:
47921+4792=52713
4+7+9+2+1=23
22 mar 19:33
kacper : a jak na to wpadłaś?
22 mar 19:35
irena_1:
Przede wszystkim− na pewno usunięto cyfrę jedności, bo− gdyby usunięto inną cyfrę, to w sumie
musiałaby być na końcu liczba dodatnia (dodawalibyśmy dwie liczby o tej samej cyfrze
jedności).
Suma dwóch ostatnich cyfr musi więc dać ostatnią cyfrę 3.
n=10000a+1000b+100c+10d+e − poszukiwana liczba
m=1000a+100b+10c+d − liczba po usunięciu ostatniej cyfry liczby n
n+m=11000a+1100b+110c+11d+e
Przyjęłam sobie, że d+e=3, wtedy mam jedyną możliwość:
d=2 i e=1
11000a+1100b+110c+23=52713
11000a+1100b+110c=52690
1000a+100b+10c=4790
Więc:
n=47921
Polecenie nie kazało Ci wskazać konkretnej liczby, tylko znaleźć sumę jej cyfr. Stąd s=23
23 mar 07:22