Jak narysować krzywe we współrz. parametrycznych?
Ada: Jak narysować krzywe we współrz. parametrycznych?
x=sin t
y=sin2t
22 mar 21:25
Mila:
| | π | |
1) Możesz narysować w I ćwiartce (t∊<0, |
| ) i skorzystać z symetrii. |
| | 2 | |
2) przekształcić równania do postaci y=f(x) i narysować wykres.
Przekształcam:
x=sint
y=sin2t=2sint cost
x
2=sin
2t
y
2=4sin
2t* cos
t
y
2=4sin
t*(1−sin
2t)
y
2=4x
2*(1−x
2)
y=
√4x2*(1−x2) lub y=−
√4x2*(1−x2)
y=2|x|
√1−x2 lub y=−2|x|
√1−x2
22 mar 22:22
Ada: Dzięki, mam jeszcze jedno
x=sint
y=t
22 mar 22:40
Mila: W jakich granicach masz parametr?
22 mar 22:46
Ada: nie mam granic
22 mar 22:47
Mila: x=sint
y=t
t=arcsinx
y=arcsinx to na pewno umiesz narysować
22 mar 22:48
Ada: ok dzięki
22 mar 22:50
Mila:
22 mar 22:53