Wytłumaczyć
Bodziak: Kąt wpisany w okrąg o promieniu 5 , który jest oparty na łuku długości 2 Pi ma miarę :
A) 108 stopni B) 72 stopnie C) 36 stopni D) 18 stopni
23 mar 14:33
Rav: obwód koła to 2πr
czyli obwód tego koła wynosi 10π
długość łuku to 2π czyli jedna piąta całego obwodu
10π/2π=5
kąt okręgu to 360 stopni
360/5=72
odp: B) 72 stopnie
nie wiem czy dobrze, nie umiem matematyki
23 mar 14:47
Helper: Rav − wszystko dobrze prócz tego, że chodzi o kąt wpisany, który jest dwa razy mniejszy od
normalnego, a więc 72/2 = 36 stopni. Z tego wynika odpowiedź C
8 gru 21:07