c. geometryczny (a,b,c,d,)
Agregat: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny, przy czym suma pierwszej i czwartej jest równa 27, a
iloczyn drugiej i trzeciej jest równy 72. Wyznacz te liczby.
(a,aq,aq
2,aq
3)<−−−−−−−−− 4 liczby tworzące ciąg geometryczny
suma pierwszej i czwartej
założenia: q≠−1 i q≠0
a+aq
3=27
v
aq
2aq
2=72
dalej
a(q
3+1)=27
v
aq(1+q)=72
następnie
v
i przyrównuję oba działania
z proporcji wychodzi mi:
3q
2−2q+3=0
co daje mi deltę ujemną.
Czy może ktoś podpowiedzieć gdzie się walnąłem? Patrzę przez 10 min. i nie moge dojrzeć.
3 mar 19:14
Agregat: oczywiście tam spójniki "i", a nie "lub"
3 mar 19:14
Alex: policz jeszcze raz tą proporcję mi wyszło (q+1)(ujemna delta)=0
3 mar 19:19
Agregat: też mi tak wyszło a dokładniej
24(q+1)(q
2−q+1)=9q(q+1)
i podzieliłem stronami przez (q+1)<−−− moze to jest niedozwolone bo nie wiem jakiego jest to
znaku czy to tylko przy nierównościach funkcjonuje
3 mar 19:21
Agregat: haaaalo
zadanie nie wyszło, jest źle sformułowane czy jedynie "zbiór pusty"?
3 mar 19:33
Ania: aq(1+q)=72 <−−− tu masz błąd przecież to ma byc iloczyn a ty sume z tego zrobiłeś
9 mar 15:08
monikaa: a skąd założenie że q≠−1 ?
14 mar 20:38
Kacper:
a
1 + a
4 = 27
a
2*a
3 =72
⇔
a
1 + a
1*q
3 = 27
(a
1*q)(a
1*q
2) = 72
⇔
a
1(1 + q
3) =27
a
12q
3 =72
⇔
⇔
⇔
⇔
a
12−27a
1+72=0 , a
1=t
t
2 −27t +72=0
Δ=729−288=441
√Δ=21
| | 27 −21 | | 27 + 21 | |
t1= |
| t2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
t
1=3 t
2=24
a
1=3 ∨ a
1=24
a
1=3 a
2=6 a
3=12 a
4=24 ∨ a
1=24 a
2=12 a
3=6 a
4=3
22 mar 17:09