pomoze ktos blagam
marcia: mam jeszcze jedno zadanie i niewiem jak zrobic pomoze ktos. W prostopadłoscianie przekatne
scian bocznych wychodzace z tego samego wierzchołka tworza kat aafa 60 stopni i kazda z nich
ma dlugosc d=12cz.Oblicz dlugosc krawedzi tego prostopadloscianu.
21 mar 21:24
irena_1:
Na rysunku oznaczyłam przekątne "p", a miało być "d"
Trójkąt EBG jest równoramienny o kącie 600, więc równoboczny.
Oznacza to, że przekątne wszystkich ścian są równe, czyli− prostopadłościan taki to sześcian.
a√2=12
2a=12√2
a=6√2