R. logarytmiczne
lol: Sprawdzi ktos?
log5 + log(x+10) = 1 − log(2x−1) + log(21x − 20)
Zalozenia:
x+10>0 ⋀ 2x−1>0 ⋀ 21x−20>0
x>−10 ⋀ x>
12 ⋀ x>
2120
log(5x+50) = log10 − log(2x−1) + log(21x − 20)
| | 10 | |
log(5x+50) = log( |
| * 21x−20) |
| | 2x−1 | |
| | 210x − 200 | |
5x+50= |
| / *(2x−1) |
| | 2x−1 | |
10x
2 + 100x − 5x − 50 = 210x − 200
10x
2 −115x + 150 = 0 / :5
2x
2 − 23x + 30 = 0
√Δ = 17
x
1=
64
x
2= 10
Oba spelniaja zalozenia
21 mar 21:28
lol: Nikomu sie nie chce?
21 mar 21:38
Ajtek:
Wygląda ok.
21 mar 21:41
ICSP: x
2 = 10
wiec masz dobrze
21 mar 21:41
Ajtek:
Cześć
ICSP
21 mar 21:43
lol: A wolframalpha liczy takie coś?
21 mar 21:44
ICSP: nom xD
Myślisz ze chciało by sie komuś sprawdzać obliczenia

Lepiej do wolframa wrzucić niech on sprawdzi
21 mar 21:46
Ajtek:
ICSP, ja sprawdzałęm obliczenia
21 mar 21:48
ICSP:
21 mar 21:48
lol: A w tym:
Moge pomnozyc przez log(6x−5) i zapisać jako logx
2=log(6x−5) ⇔ x
2=6x−5?
21 mar 21:50
Ajtek:
Możesz, tylko założenia zrób!
21 mar 21:51
ICSP: a dziedzina ?
21 mar 21:51
lol: x
2 > 0, x ∊ R − {0}
I tu sie pojawia pytanie czy z tą 1 trzeba coś robić?
Bo z tych założeń po rozwiązaniu wychodzi mi że x=1 ⋁ x=5 a wolfram pokazuje tylko 5.
21 mar 21:54
Ajtek:
I jeszcze log(6x−5)≠0
21 mar 21:55
ICSP: Za mało założeń
21 mar 21:55
lol: Ok, w tym już rozumiem.
A coś takiego:
log
2(12−2
x)=5−x
Pewnie trzeba zrobić coś z prawą stroną tylko nie wiem za bardzo co
21 mar 22:00
ICSP: a definicje logarytmu znasz ?
21 mar 22:00
lol: logab=x ax=b
logab=5−x
21 mar 22:02
Ajtek:
To zastosuj

.
21 mar 22:06
lol: Dobra to było łatwe :
5−x=log2(25−x)
21 mar 22:17
lol: Dobra jeszcze 2 przyklady i na dzisiaj starczy
| 1 | | 2 | |
| + |
| = 1 |
| 5 − log x | | 1 + log x | |
21 mar 22:30
lol: Jakies wskazowki do tych dwoch rownan?
22 mar 15:54
ICSP: Zapisać poprawnie pierwsze
W drugim jak nie widzisz co trzeba zrobić to proponuje podstawienie t = log x i wtedy masz :
a to na pewno już rozwiążesz. Tylko o dziedzinie nie zapomnij.
22 mar 16:55
22 mar 16:59
ICSP: Coś musi być źle przepisane
22 mar 17:16