Rozszerzenie
Kipic: Matura
Lizby 1 2 3 4 5 6 ustawiamy losowo w szeregu . Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia w tym
ustawieniu iloczyn kazdych dwoch sasiednich liczb bedzie parzysty . Wynik przedstaw w postaci
ulamka nieskracalnego
wiec
Ω=6!
A = 3! * 3!
w odpowiedziach jest ze A = 4 * 3! * 3!
skad sie bierze to 4
21 mar 21:53
Kipic: up
21 mar 22:16
22 mar 07:52
irena_1:
Nie wiem, skąd ta czwórka, ale według mnie w zbiorze A jest
2*3!*3! elementów
bo liczb parzystych jest tyle samo, co nieparzystych i może to być układ:
pnpnpn lub npnpnp
22 mar 09:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
irena1 bo jeszcze sa inne układy:
nppnpn
npnppn
i stąd mamy łącznie 4 wersje rozstawienia po 3!*3! każde
22 mar 09:43
irena_1:
A, no tak, masz rację.
22 mar 10:12
Kipic: acha dlatego dziekuje
22 mar 15:06