Pomóżcie
Lidia : W trójkącie stosunek miar kątów jest równy 3:4:5 . zatem najmniejszy kąt tego trójkąta ma miarę
:
A) 45 stopni B) 30 stopni C) 60 stopni D) 54 stopnie
23 mar 13:27
Ajtek:

3x+4x+5x=....
Ile wynosi sumia miar kątów wewnętrznych w Δ
23 mar 13:31
Licealista_Theosh: 1800
23 mar 13:33
23 mar 13:35
Licealista_Theosh: Podstawówka się kłania.
12x=180⇒x=...
23 mar 13:37
123: Tak, jak i kazdego ktore wstawilas...
Suma miar kątów w trójkącie wynosi 180o
Miary oznaczamy jako 3x;4x i 5x.
I liczysz sumę.
3x+4x+5x=180o
23 mar 13:38
Lidia : Napisz mi to zadanie w całości jeśli możesz oczywiście .
23 mar 13:38
123: A co, nie umiesz rozwiazać ównania z jedna niewiadoma?
W takim razie do nauki, na gotowca nie licz bo podstawowce sie liczy tie rzeczy.
23 mar 13:42
Licealista_Theosh:
"Napisz mi to zadanie w całości jeśli możesz oczywiście ." 23 mar 2013 13:38
Padłem

To jest całe zadanie...
23 mar 13:54