Rachunek prawdopodobienstwa
Wiktor: Rzucamy 4 razy symetryczną kostką sześcienną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na tym, że
przynajmniej raz wypadło 5 lub 6 oczek, a B − że w ostatnim rzucie wypadło co najwyżej 5
oczek. Które z tych zdarzeń jest bardziej prawdopodobne
22 mar 15:29
Wiktor: obliczyłem |Ω| czyli 64
|A| = 60
tylko mam kłopot z |B| jak to ugryźć
22 mar 15:31
Mila:
Ω=6
4
A− przynajmniej raz wypadło 5 lub 6 oczek,
Zdarzenie przeciwne ani raz nie wypadła 5 i ani raz 6
|A'|=4*4*4*4 [wypadły oczka 1 lub 2 lub 3 lub4 ]
| | 44 | | 4 | | 2 | | 16 | |
P(A')= |
| =( |
| )4=( |
| )4= |
| |
| | 64 | | 6 | | 3 | | 81 | |
B−w ostatnim rzucie wypadło co najwyżej 5 oczek
|B|=6*6*6*5 za pierwszym, drugim, trzecim razem wypadną oczka na 6 sposobów, a w czwartym
rzucie na 5 sposobów (1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5)
porównaj ułamki
22 mar 21:45