koko
zombi: Cegła ma kształt prostopadłościanu, którego wszystkie krawędzie mają różne długości wyrażone
całkowitymi liczbami centymetrów. Pole powierzchni całkowitej tej cegły wynosi 194 cm
2. Jaka
jest jej objętość. Wyszło mi 97cm
3. Chce się upewnić, metody nie pokaże, bo jak jest zła to
będę się strasznie wstydził
21 mar 21:02
zombi: Tarararara pudbijam
21 mar 22:00
ICSP: Już patrzę
21 mar 22:03
ICSP: a nie przypadkiem 35 ?
21 mar 22:11
ICSP: a nie, zamiast 97 napisałem 47

Musze pozmieniać parę cyferek
21 mar 22:13
ICSP: nie wiem ile, ale na pewno nie 97.
Na pewno dobrze przepisałeś?
21 mar 22:22
XL:
V=48 cm3
21 mar 22:26
zombi: XL jak to robiłeś? Dobrze jest zadanie przepisane
21 mar 22:46
XL:
Dopóki nie pokażesz swoich obliczeń, to ja też.
21 mar 22:51
ICSP: V = 78
jednak wyszło
21 mar 22:52
Godzio:
48 jest chyba ok
21 mar 22:59
ICSP: no i mamy zgrzyt

Pewnie jak zwykle mnie mam racji
21 mar 23:00
wmboczek: 78=2*3*13 nie bardzo wychodzi
najmniejsza z tych liczb to 4, a dalej próby i błędy
21 mar 23:02
jikA:
| | 1 | |
ab + ac + bc = 97 / * |
| |
| | a | |
| | bc | | 97 | |
b + c + |
| = |
| ⇒ a = 1 |
| | a | | a | |
b + c + bc = 97
b(1 + c) + c = 97
b(1 + c) = 97 − c
jeżeli c = 2 mamy
3b = 95 nie spełnia
jeżeli c = 3 mamy
4b = 94 nie spełnia
jeżeli c = 4
5b = 93 nie spełnia
jeżeli c = 5
6b = 92 nie spełnia
jeżeli c= 6
7b = 91 ⇒ b = 13
V = abc = 1 * 6 * 13 = 78.
21 mar 23:03
Godzio: Ja jednak się wycofuje
21 mar 23:04
Godzio:
O, widzę, że rozwiązanie już mamy
21 mar 23:04
zombi: Aaaaale cwany myk! Kurczaki

Dzięki wielkie
21 mar 23:08
jikA:
Godzio , ICSP oraz zombi na pewno wiedzą dlaczego a = 1 więc już nie pisałem
skąd tyle wynosi a.
21 mar 23:10
XL:
jikA a wcale nie musi być równe 1.
Tu masz przykład
do Twojego równania
wstawmy:
a=48 b=1 c=1
Są 2 różne trójki i ich permutacje:
(a,b,c) = (1,1,48); (1,6;13)
22 mar 12:04
ICSP: ale trzeba czytać treść zadania.
Trzy różne liczby całkowite
22 mar 12:35
XL:
Ano
22 mar 14:17