trygonometria
Licealista D: Czy to jest zrobione dobrze?
sinx + sin2x = sin3x
sin2x = sin3x− sinx | ze wzoru na różnice sinusów
2sinxcosx = 2sinx *cos2x | : 2sinx
cosx = cos2x
2cos
2x − cosx −1 = 0
cosx= t
2t
2 − t −1 = 0
t
2 = 1
| | 1 | |
cosx = − |
| cosx= 1, czyli |
| | 2 | |
x =
π3 + 2kπ x =
2π3 + 2kπ x= kπ
22 mar 22:32
Eta:
Nie można dzielić przez sinx ! , bo sinx może być zerem
22 mar 22:44
Dominik: dzielac przez sinx tracisz rozwiazanie jedno
22 mar 22:44
Licealista D: Tak myślałem, ehh to w takim razie w tamtym fragmencie jak mam przejść dalej
22 mar 22:47
krystek: sinx przed nawias i wtedy sinx=0 lub ...
22 mar 22:48
Eta:
2sinxcosx=2cos2x*sinx /:2
sinx(cosx−cos2x)=0
sinx=0 v cos2x= cosx ..... ( tu bez potrzeby podstawiać "t")
x=kπ v 2x= x+2kπ v 2x= −x+2kπ
| | 2π | |
x=2kπ v 3x=2kπ ⇒ x=k* |
| |
| | 3 | |
| | 2π | |
odp: x= k*π v x= k* |
| , k€C |
| | 3 | |
22 mar 22:50
Licealista D: 2sinx (cosx − cos2x) = 0
sinx = 0 cosx − cos2x = 0
cosx − 2cos2x + 1=0
x= kπ i to samo równanie kwadratowe, tylko teraz się zastanawiam
Głowne równanie jest na sinusach, kwadratowe jest na cosinusach, czy tak może być?
22 mar 22:56
Licealista D: O dobra, rozumiem, dzięki
22 mar 22:59
Eta:
22 mar 23:02
zombi: Zawsze grupuj wyrazy, bo inaczej można łatwo pogubić rozwiązania, a dzielenie to jest sprawa
życia i śmierci
22 mar 23:14
Eta:
22 mar 23:16