geometria analityczna
crazy nati: Na rysunku jest przedstawiony( nie ma rysunku bo sie cos wiesz) trójkąt ABC, gdzie A=(−8,−2),
B=(4,−2), C=(−8,3).
a) Napisz równania prostych, w których zawierają sie boki trójkąta ABC
b) Opisz za pomocą układu nierówności trójkąt ABC.
c) Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC,
11 sie 17:38
Gustlik: Ad a)
A=(−8,−2),
B=(4,−2),
C=(−8,3).
Prosta AB:
| | yB−yA | | −2+2 | |
a= |
| = |
| =0
|
| | xB−xA | | 4+8 | |
a=0 − funkcja stała, czyli prosta "pozioma" y=−2, bo oba punkty mają taką współrzędną y=−2.
Prosta BC:
Prosta AC:
| | 3+2 | | 5 | |
a= |
| = |
| nie istnieje
|
| | −8+8 | | 0 | |
czyli prosta "pionowa" x=−8, bo oba punkty mają taką współrzędną x=−8.
b)
Musisz narysowac te proste, zacieniować trójkąt i jeżeli obszar jest nad prostą to ma ona
nierówność y>ax+b, jak pod prostą, to y<ax+b. Jeżeli obszar zawiera prostą, to będzie
odpowiednio y≥ax+b lub y≤ax+b. W przypadku prostych "pionowych" obszar z lewej strony to
nierówność x<c lub x≤c, gdy obszar zawiera prosta, lub x>c lub x≥c, gdy obszar zawiera prostą.
Nie za bardzo mogę rysować, bo ta funkcja zawiesza mi kompa.
Powinno być:
{y≥−2
{x≥−8
c)
Ten trójkąt jest prostokątny, bo jeden bok |AB| jest "poziomy", a drugi bok |AC| jest "pionowy"
− są to przyprostokątne.
Liczę długośc przeciwprostokątnej:
b=|BC|=
√(−8−4)2+(3+2)2=
√(−12)2+52=
√144+25=
√169=13
Przeciwprostokątna jest zawsze średnicą okręgu opisanego na trójkącie.
14 sie 00:06
Dzalewa: dzięki
31 mar 10:15
fifala11:
Podaj równania prostych, w których zawierają się boki trójkąta ABC
A(−3, −2) B(2, −2) C(0,4)
22 mar 15:22
anula: Podaj równania prostych, w których zawierają się boki trójkąta ABC
A(−3, −2) B(2, −2) C(0,4)
15 lis 17:56