długosc boków prostokąta
magda: Dany jest prostokąt a, b, c, d o obwodzie 16, a kąt miedzy przekątną a bokiem ma miarę 30
stopni. oblicz długość boków tego prostokąta.
22 mar 12:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
chociaż zrobiłaś rysunek
22 mar 12:31
irena_1:

2(a+b)=16
a+b=8
22 mar 12:49
magda: irenko...czy to się na tym kończy to zad?
22 mar 12:57
irena_1:
Nie, z tangensa trzeba ustalić zależność między a i b
a=b
√3
b+b
√3=8
b(
√3+1)=8
b(3−1)=8(
√3−1)
b=4(
√3−1)
a=4(3−
√3)
22 mar 13:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie magdo ... nie kończy się na tym
Irena podała Ci początek ... Ty jedynie musisz podstawić odpowiednie dane i wyliczyć a i b
chyba tyle jesteś w stanie sama zrobić

22 mar 13:01
Kasia: I jak dalej liczyć?
a = 4√3 − 4
b = 12 − 4√3
musze miec taki wynik
3 mar 22:25
Saizou : Arturze dawno Cię tu nie było
3 mar 22:27
Saizou : kto odkopuje stare posty
3 mar 22:28
Kasia: Juz obliczylam
3 mar 22:28
Antek: Saizou bo to teraz jest
wreduluspospolitus
3 mar 23:00