Geometria Analityczna !
parzon: A) Wyznacz punkt leżący na prostej y = 3x+1, którego odległości od punktów A(−2,3) i B(2,1)
są równe
B) Napisz równanie symetralnej odcinka AB, gdzie A(−2,1), B(6,5). Wyznacz punkty, których
odległość od punktów A i B jest równa 2√10
22 mar 17:44
irena_1:
A)
P(a, 3a+1)
(a+2)2+(3a+1−3)2=(a−2)2+(3a+1−1)2
a2+4a+4+9a2−12a+4=a2−4a+4+9a2
−4a=−4
a=1
P=(1, 4)
22 mar 17:55
parzon: a dlaczego P(a , 3a+1) ?
22 mar 17:59
irena_1:
B)
Współczynnik kierunkowy prostej AB:
S− środek odcinka AB:
| | −2+6 | | 1+5 | |
S=( |
| , |
| )=(2, 3) |
| | 2 | | 2 | |
Symetralna jest prostopadła do prostej AB i przechodzi przez punkt S
y=−2x+b
3=−2*2+b
b=7
y=−2x+7
P=(a, −2a+7)
(a+2)
2+(−2a+7−1)
2=(2
√10)
2
a
2+4a+4+4a
2−24a+36=40
5a
2−2a=0
a(5a−2)=0
| | 2 | | 31 | |
P1=(0, 7) lub P2=( |
| , |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
22 mar 18:01
irena_1:
Bo leży na prostej y=3x+1, więc jego współrzędne spełniają równanie prostej
22 mar 18:02
parzon: Bardzo dziękuje

)
22 mar 18:29