planimetria
Dawid: W czworokacie ABCD wpisanym w okrag dlugosci lukow odpowiadajacym cieciwa AB,BC i CD sa rowne.
Wykaz ze czworokat ABCD jest trapezem.
moze ktos pomoc?
3 kwi 15:48
3 kwi 15:51
ICSP:

Powiedzmy ze jest wpisany. Czerwone kąty są takie same to chyba oczywiste. Powstają trójkaty
równoramienne. kąt ABC = kątowi DCB. Teraz z warunku wpisania c w okrąg. kąt ADC = 180−kąt CBA
kąt DAB = 180 − kąt DCA z tego wynika że kąt DAB = kątowi ADC oraz kąt DCB = kątowi ABC co
kończy dowód
3 kwi 16:04
ICSP: DAB = 180 − kąt DCB oczywiście mój błąd.
3 kwi 16:05
Dawid: ok dzieki wielkie
3 kwi 16:06
andrzej: a ja mam pytanie do tego zadania, jezeli wiemy ze te luki sa rowne to tez dlugsci bokow sa
rowne? a jezeli trzy sa rowne to 4 tez jest rowny? i wtedy mamy ze sa rownolegle a trapez jest
gdy ma co najmniej 1 pare bokow rownoleglych?
22 mar 13:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
trzy równe nie oznacza, ze i czwarty taki sam
niech te trzy kąty mają miarę powiedzmy 100o ... wtedy czwarty musi miec miare 60o i się
posypalo wszystko
22 mar 13:22
andrzej: a no tak w sumie tak

dzieki
22 mar 14:13