Wiadomo, że wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równy
psb: Wiadomo, że wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równy 4n2+9n. Ile
wynosi a33?
Nie musicie liczyc , chce tylko poczatek, bo nie wiem jak sie za to zabrac. Jak jest kilka
sposobow to prosze umiescic wszystkie, jesli mozna
22 mar 20:16
irena_1:
a1=S1=4*12+9*1=13
S2=4*22+9*2=16+18=34
a1+a2=34
a2=34−13=21
r=a2−a1=21−13=8
an=13+(n−1)*8=8n+5
a33=13+32*8=13+256=269
22 mar 20:22
psb: Dzieki wielkie
22 mar 20:24
Skipper:
1. policz a1 i r ... a później już a33
2. policz S33 i S32 ...a z tego a33
22 mar 20:26
baca:
Jakieś zamulone te wasze odpowiedzi, trzeba pokazać czytelnie: a33 = S33 − S32
i tyle.
Po co a1?, a2?, policz r? itd.
22 mar 21:57
Skipper:
... a
baca to czytać potrafi czy niepiśmienny

?
Wyraźnie prosił, że jeśli jest kilka sposobów to aby podać wszystkie
... o gotowca nie prosił... A twoich ocen też tu nie oczekujemy.
22 mar 22:13
baca:
A Ciebie Skipper jest więcej, że wyrażasz się w liczbie mnogiej?, a poza tym, jak nie umiesz
podać właściwej wskazówki, to się nie zaperzaj (po co Ci r w tym zadaniu?).
22 mar 22:20
Skipper: ...ty chyba już sam nie wiesz co piszesz
... to może ci zacytuję "Jakieś zamulone te wasze odpowiedzi"
A po co r

? .... i tak nie zrozumiesz
Choć może jak prześledzisz rozwiązanie
ireny1 ... to zobaczysz tam literkę r ...
22 mar 22:25
baca:
Teraz dopiero dam gotowca.
Sn = 4n2 + 9n
a33 = S33 − S32 = 4*332 + 9*33 − 4*322 − 9*32 = 4(332 − 322) + 9(33 − 32) =
= 4(33 − 32)(33 + 32) + 9*1 = 4*65 + 9 = 269
Czy do obliczenia a33 potrzebne jest obliczenie a1 oraz r?
22 mar 22:41
krystek: Spokojnie Chłopaki, mamy przegrany mecz , a tyle było szumu


!
22 mar 22:44
Skipper:
...
baca ... jestem pod wrażeniem −

Tylko czytaj trochę ... zacytuję ci prośbę
psb:
"Jak jest kilka sposobow to prosze umiescic wszystkie, jesli mozna"
... nie umiesz drukowanych ... czy problemy z percepcją

?
22 mar 22:49
krystek: Ceper z Góralem?
22 mar 22:56
Eta:
22 mar 23:02
baca:
Pewnie, że można podać wiele sposobów rozwiązania, ale wśród nich są rozwiązania
rozbudowane, proste i najprostsze. Sztuką jest podać te najprostsze i tej sztuki jak widać
Skipper nie opanował.
Podam jeszcze taki sposób na rozwiązanie podanego zadania.
a
1 = S
1 = 13
| 1 | |
| *33*(a1 + a33) = 4*332 + 9*33 |
| 2 | |
| | 2 | |
mnożymy obustronnie przez |
| : |
| | 33 | |
13 + a
33 = 282
a
33 = 269
22 mar 23:12
Skipper:
... co kto opanował a czego nie .... nie tobie osądzać ... nie sil się i nie śliń ...
Może zacznij od nauki czytania ze zrozumieniem tekstu ...
Bye
22 mar 23:29
Eta:
22 mar 23:30