Wyniki z klasówki IIIC
Przemek: Poniższa tabela przedstawia wyniki ostatniej klasówki z matematyki w klasie IIIc oraz ich
liczebnoś w procentach
Wyniki Liczebność w procentach
5 20
4 30
3 40
2 10
a)podaj mediane wynikow
b) oblicz srednia wynikow
c) O ile procent wiecej czworek niz piatek
d) oblicz prawdopodobieństwo zderzenia, że losowo wybrana osoba z klasy IIIc otrzyma z tej
klasowki cco najmniej 3.
nie wiem jak to zrobić, gdyż liczebność jest w procentach...
19 mar 19:08
Przemek: pomoze ktos?
19 mar 19:57
Przemek: halo?!
19 mar 20:20
asdf: 5 = 0,2
4 = 0,3
3 = 0,4
2 = 0,1
a) 5,5,4,4,4,3,3,3,3,2
b) 5 + 5 + 4....... i podziel przez 10
c) to chyba dasz radę

d) P(A) = 90%
sam nie jestem pewien, ale fajnie jakby ktoś to sprawdził
19 mar 20:27
Danio: a)
MEDIANA JEST OD NAJMNIEJSZEJ LICZBY DO NAJWIEKSZEJ!
Czyli: 2,3,3,3,3,4,4,4,5,5= (srodkowe wyrazy bo ilosc liczb jest parzysta) (3+4)/2=3,5;
b) Średnia wyniku to 3,6(2+4x3+3x4+2x5=36 i dzielimy to przez 10);
c) o 10%
d) Ω− oceny w klasie
|Ω|−{2,3,3,3,3,4,4,4,5,5}=10 liczb
A− losowo wybrana osoba otrzyma przynajmniej ocenę 3.
|A| − {3,3,3,3,4,4,4,5,5}
P(A)= |A|/|Ω|= 9/10=0.9
5 kwi 10:47
monia: w c jest zle − powinno byc 50% − tak jest w odpowiedziach
23 mar 13:51
edytka: c) punkty procentowe : 20 −100%
30 − x => 20x=30*100=> x=300:2==> x=150
150%−100% = 50%
29 mar 17:09