mózg nie dziaua!
akante: 12a(a+1)<0
dla jakiej wartosci parametru a? wiadomo ze a musi byc <0
21 mar 20:00
akante: tzn wg mnie od − nieskonczonosci do −2
21 mar 20:04
akante: moze podam cale zadanie:
Wyznacz te wartosci parametru a dla ktorych zbiorem rozwiazani nierownosci jest zbior liczb
rzeczywistych
b) ax
2 +4ax +a −3 <0
czyli jasne ramionka w dol czyli a <0 ale w tym wypadku moze byc tez rowne

delta mniejsza od 0
no i ta delta wychodzi
16a
2 −4a
2 +12a
czyli 12a
2+12a
rozkmini ktos?
21 mar 20:08
akante: nie wiem juz dzisiaj duzo zadanek zrobione i nie swierza glowa
21 mar 20:10
akante: .
21 mar 21:06
akante: ,
21 mar 21:47
akante: .
21 mar 23:41
jikA:
Δ = 12(a2 + a)
12(a2 + a) < 0
a(a + 1) < 0 ⇒ a ∊ (? ; ?).
21 mar 23:50
Cusack: jeżeli dobrze deltę policzyłeś (nie sprawdzałem) to teraz rozwiąż nierówność:
12a2+12a<0
21 mar 23:50
akante: i nie wiem dalej nie potrafie tego rozmyslic ja nie wiem co sie stalo mam blokade muzgowa do
tego dzialania..
22 mar 12:38
pigor: ..., Wyznacz te wartości parametru a dla których zbiorem rozwiązań
nierówności ax
2+4ax+a−3< 0 jest zbiór liczb rzeczywistych
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... no to np. tak: z warunków zadania
a=0 lub
(a< 0 i Δ< 0) ⇔
⇔ (a=0 i −3< 0) lub (a< 0 i 16a
2−4a(a−3)< 0 /:4a< 0) ⇔
⇔ (*)
a= 0 lub (a< 0 i 4a−a+3 >0) ⇒ a< 0 i 3a >−3 ⇔ a< 0 i a >−1 ⇔
⇔
−1< a < 0 , stąd i z (*) ⇔ −
1< a ≤ 0 ⇔
a∊(−1;0> . ...
22 mar 13:18
akante: dziekuję pigor!
22 mar 16:06