matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Monia:
Sprawdź, czy trójkąt ABC jest prostokątny, jeżeli: a) A=(1;−1) B=(3;5) C=(6;4) b) A=(1;7) B=(−1;−3) C=(3;5)
21 mar 20:57
irena_1:
a) Współczynnik kierunkowy prostej AB:
5+1
a
1
=
=3
3−1
Współczynnik kierunkowy prostej AC:
4+1
a
2
=
=1
6−1
Współczynnik kierunkowy prostej BC:
4−5
1
a
3
=
=−
6−3
3
1
a
3
=−
a
1
Proste AB i BC są prostopadłe, więc kąt ABC jest kątem prostym b) Podobnie...
22 mar 10:37