Rozszerzenie
Kipic:

Matura
Wykres funkcji f(x) = lx+1l rozcina koło o środku o=(0;0) i promieniu r =5 na dwie figury .
Oblicz pole mniejszej z tych figur

wiem jak ykes wyglada wiec
bliczylem punkt B(−4;3) C(3;4)
pole trojkata abc = 12
tylko jak teraz policzyc ta mniejsza figure prosze o jak najdokladniejsze wytlumaczenie
poniewaz w odpowiedziach jest tak :
kompletnie nie rozumiem skad sie tak bierze prosze o pomoc
Z góry wielkie dzięki
22 mar 15:13
Trivial:
| pole spełniające | | | warunki zadania | |
| | | | | |
= x* | − | |
| | | |
22 mar 15:29
Kipic: nie ogarniam tego wzoru

co to x ?
22 mar 15:31
Trivial:

Źle zrozumiałem zadanie − policzyłem pole złej figury.

Ale stosując podobne rozumowanie
mamy:
| | | pole niebieskiego | | | trójkąta | |
| | | |
P = | + | |
| | | |
22 mar 15:40
Kipic: ale w tym wypadk uwiemy ze ejst to kat 90 stopni
22 mar 15:43
Trivial: Tak, więc zadanie jest jeszcze prostsze. α = 90o
22 mar 15:49
Kipic: dzieki nawet nie wiedzialem z jest taki wzor teraz sie wszystko zgadza
22 mar 15:50
Trivial:
Ja również nie wiedziałem że jest taki wzór... (jest?) Wyprowadziłem na żywo. Specjalnie
pisałem słownie, żeby było wiadomo skąd to się bierze.
22 mar 15:52