monotoniczność
ola: zbadaj monotoniczność ciągu an=12n +2
22 mar 18:39
Ajtek:
Zbadaj znak różnicy: an+1−an
22 mar 18:41
ola: nie mam pojęcia jak to obliczyć a mam to na jutro
22 mar 18:42
Ajtek:
| | 1 | | 1 | |
an+1= |
| +2= |
| +2 |
| | 2(n+1) | | 2n+2 | |
Podstawiłem w miejsce
n (
n+1).
Z różnicą sobie poradzisz

.
22 mar 18:46
jikA:
Można również narysować tę funkcję i zobaczyć czy jest rosnąca , malejąca czy stała dla n > 0.
22 mar 18:47
Ajtek:
Też można

. Tylko jest to ciąg, a nie funkcja

.
22 mar 18:48
asdf: a no wystarczy skorzystać z:
22 mar 18:53
jikA:
Ciąg to funkcja tylko że dla n ∊ N tak mi się zdaję ale mogę się mylić.
22 mar 18:57
jikA:
asdf nie sądzę aby ola wstawiając to zadanie miała już granice.
22 mar 18:58
Ajtek:
Cześć
asdf 
.
Granic w szkole średniej nie ma

.
22 mar 18:58
asdf: Witajcie, a no to sorki

W takim razie niech jedzie schematem (byle rozumieć ten schemat

)
Ajtek − Ciąg to też jest funkcja − dla każdego x w zbiorze X istnieje jego jeden element
(odwzorowanie) w zbiorze Y.
22 mar 19:04
Ajtek:
Zgadzam się z tym, ale nazywana jest ciągiem dla rozróżnienia dziedziny, czyż nie?

.
22 mar 19:05
asdf: Nazywany jest ciągiem − tak, ale Ty napisałes, że ciąg to nie funkcja
22 mar 19:46
Ajtek:
Źle się wyraziłem. Miałem na myśli różnicę w wykresach ciągu i funkcji

.
22 mar 19:50
asdf:
22 mar 19:58
p.sD: a gdyby byl ciag okreslony wzorem: ( 6n
2 + n − 1 ) / ( n − 1 ) to:
− to juz nie jest ciag ? bo n=1 nie nalezy ..
− jest ale z dziedzina ?
− czy to moze bedzie funkcja przedstawiana jako ciag czy cos w tym stylu ?
Jak ktos rozumie lub domysla sie o co mi chodzi to niech odpowie
22 mar 20:22
ola:
an+1−an=12n+1+2−{12n−2=12(n+1−12n=2n−2(n+12n(n+1=−22n(n+1
22 mar 20:56
ola: czy tak powinno być
22 mar 20:56
ola: czy mógłby ktoś sprawdzić
22 mar 20:59
ola: czy ten ciąg jest malejący
22 mar 21:04
ola: proszę niech ktoś mi pomoże bo mam to na jutro a bardzo ciężko mi z tym idzie
22 mar 21:11
krystek: | | 1 | | 1 | | 1+2(2n+2) | | 1+2*2n | |
( |
| +2)−( |
| +2)= |
| −( |
| = |
| | 2(n+1) | | 2n | | 2n+2 | | 2n | |
22 mar 21:17
ola: już teraz to nic nie kumam dla mnie to czarna magia
22 mar 21:28
ola: pomóżcie to dokończyć muszę to jutro oddać
22 mar 21:32
ola: −2n2czy tak ma wyjść
22 mar 21:38
krystek: | | 4n+5 | | 1+4n | | (4n+5)(n) −(1+4n)(n+1) | |
= |
| − |
| = |
| = .. |
| | 2n+2 | | 2n | | 2(n+1)n | |
22 mar 21:42
ola: mój wynik to−22n(n+1)
22 mar 22:00
krystek: jeżeli dobrze wymnożyłaś to an+1−an<0 ⇒an+1<an ⇒ciąg malejący i koniec zad
22 mar 22:04
krystek: Licznik ujemny a mianownik dodatni dla każdego n , stąd iloraz ujemny.
22 mar 22:08
krystek: | | −1 | |
A znasz funkcję y= |
| jest rosnaca , więc coś w liczniku ,żle zredukowałaś. |
| | x | |
22 mar 22:12
krystek: 22:12 nie czytaj( mianownik jest w kwadracie)
22 mar 22:24