ciąg arytmet.
dominika: w ciągu arytmetycznym drugi wyraz wynosi 7, a piąty 14. różnica tego ciągu wynosi..?
wiem, że to zadanie jeest banalne ,ale co chwilę mi coś innego wychodzi
10 lut 17:05
ORZEŁ: jeśli ci coś wychodzi to to napisz tu a wskaże ci błędy które popełniasz
10 lut 17:09
ORZEŁ: albo pomoge ci
10 lut 17:09
ORZEŁ: a2=7
a5=14
a5=a1+4r
a2=a1+r
a5−a2= 3r=7
r=7/3
10 lut 17:11
Atomek:
Rzeczywiście banalne

a
2= a
+r = 7
a
5= a
1+4r= 14
a
1+r= 7
−a
1 −4r= −14
−−−−−−−−−−−−−−
a
1= 7−
73=
143
10 lut 17:11
dominika: nie wiem, czy jest sens przepisywać, bo juz całą kartkę zapisałam

ale 2 razy mi wyszło 2,
pozniej 6 a na koniec, to już w ogóle jakieś (
1411)
10 lut 17:13
Sabcia ;): a2 = 7, a5 = 14, wiec :
a5=a2+3r
14=7+3r
3r=7 |:3
r=7/3 lub jak kto woli r=2 1/3.
22 mar 15:42