Pole koła wpisanego w trójkąt
abc: Odcinek o końcach A = (3, −5) D = (4, −4) jest wysokością trójkąta równobocznego ABC. Oblicz
pole koła wpisanego w ten trójkąt.
HELP :<
23 mar 10:07
23 mar 10:11
abc: Długość odcinka =
√2
H =
√2
P= a
2√3/4
H= a
√3/2
√2 = a
√3/2
a = 2
√2/
√3 = 2
√6/3
P = (24/9)*
√3/4
i co dalej?
23 mar 10:24
Skipper:

jak nie znasz wzoru to zauważ że na pole trójkąta składają się pola trzech trójkątów
o wysokości r
23 mar 10:29
abc: Nie wiem, nie potrafię tego zrobić. Czy może mi to ktoś rozwiązać żebym mógł robić kolejne
zadania na podstawie tego? Proszę
23 mar 12:13
Ajtek:
| | 1 | |
Skorzystaj z tego: w Δ RÓWNOBOCZNYM promień okręgu wpisanego w ten Δ jest równy |
| |
| | 3 | |
wysokości tego Δ. Widać to ładnie na rysunku
Skipper'a powyżej.
To dotyczy tylko Δ RÓWNOBOCZNEGO, pamiętaj o tym

.
23 mar 12:24
abc: Okey, czyli r =
13√2.
Pole koła = Pi r
2 =
29 PI
Zgadza się ?
23 mar 12:56
Ajtek:
Zobacz, czy ze wzoru podanego przez Skipper'a wychodzi to samo, to się przekonasz.
23 mar 13:25