rumuneria artystyczna
Pacan: jak mam takie cuś zrobić

Uzasadnij ze dla kazdej liczby całkowitej m liczba m
6 − 2m
4 + m
2 dzieli sie przez 36

prosze o pomoc to bardo trudne dla mnie jest blagam pomozcie

?

?

?

?
22 mar 08:04
vitek1980: m6−2m4+m2 = m2(m4−2m2+1) = m2(m2−1)2 = m2(m−1)2(m+1)2 = (m(m−1)(m+1))2
ponieważ m−1, m, m+1 to kolejne liczby całkowite, więc co najmniej jedna z nich jest parzysta i
dokładnie jedna jest podzielna przez 3. Zatem ich iloczyn jest podzielny przez 6.
Po podniesieniu do 2 potęgi będzie podzielny przez 36
22 mar 08:10
Pacan: dzieki vitek1980 wszystko genialnie wyjasnione
22 mar 08:19