Sprawdź czy do prostej k przechodzącej przez punkty a=(-1 -5), b = (1,-1) należy
abc: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Sprawdź czy do prostej k przechodzącej przez punkty a=(−1 −5), b = (1,−1) należy punkt C =
(1/2, −3).
23 mar 10:11
Skipper:
− pierwszy sposób
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
i sprawdź czy współrzędne punktu C spełniają równanie tej prostej
23 mar 10:14
Skipper:
− drugi sposób
Policz współczynniki kierunkowe prostych przechodzących przez A i B oraz przez B i C
23 mar 10:16
abc: Wyszło mi że współczynnik kierunkowy AB = 4 i BC również 4 zaś w rozwiązaniu zadania (innym
sposobem) wyszło −3 = 2*1/2 − 3 − równanie sprzeczne. Więc jak to jest?
23 mar 10:50
23 mar 11:01
abc: eh dzięki
23 mar 11:03
Skipper:
a pierwszy sposób
| | −1+5 | |
y+5= |
| {x+1) y=2x−3 −3≠1−3 |
| | 1+1 | |
23 mar 11:04
Skipper: −
23 mar 11:06
abc: Jeszcze jedno pytanie co do wzoru do 2 sposobu

Mógłbyś mi napisać wzór wykorzystany do obliczenia a1 i a2?
a1 = x1− y1 / x2 − y2? − Chyba nie tak
23 mar 11:14
abc: znalazłem thx
23 mar 11:34