matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostroslupy
Fiona:
W ostroslupie prawidlowym trojkatnym sciana boczna tworzy z plaszczyzna podstawy kat 60 s oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc ostroslupa jezeli krawedz podstawy ma dlugosc 12 cm .Prosze o pomoc w rozwiazaniu
22 mar 08:37
dero2005:
a
√
3
h
p
=
=
2
1
h
p
3
= cos60
o
→ h
s
=
h
s
3
P
b
=
a*h
s
=
2
a
2
√
3
P
p
=
=
4
H =
√
h
s
2
− (
1
3
h
p
)
2
= P
c
= P
p
+ P
b
=
P
p
*H
V =
=
3
22 mar 08:44