monotoniczność
ola: zbadaj monotonicznośc ciągu
an=12n+2
prosiłabym o pomoc aby był opis jak obliczyłam gdyz musze go podac a nie mam pojęcia jak to
obliczyc
22 mar 10:18
vitek1980: popraw zapis wzoru
22 mar 10:19
ola: ale taki jest jedna druga n+2
22 mar 10:21
ola: an=12n+2
22 mar 10:22
22 mar 10:22
ola: 2n jest w mianowniku
22 mar 10:23
vitek1980:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2n−2(n+1) | |
an+1−an = |
| +2− |
| −2 = |
| − |
| = |
| = |
| | 2(n+1) | | 2n | | 2(n+1) | | 2n | | 2n(n+1) | |
bo mianownik zawsze > 0 dla n naturalnego
czyli ciąg jest malejący
22 mar 10:26
ola: dzięki
22 mar 10:30
ola: krystek zobacz to tu jest zupelnie coś innego co o tym myślisz
22 mar 22:17
krystek: I tutaj masz ok , wcześniej należało odjąc dwójki a do piero potem wspólny mianownik
an+1−an<0⇒an+1<an
22 mar 22:23
krystek: I tutaj masz ok , wcześniej należało odjąc dwójki a do piero potem wspólny mianownik
an+1−an<0⇒an+1<an
22 mar 22:23
ola: czyli to jest poprawnie
22 mar 22:24
krystek: sama końcówka zła − wspólny mianownik
| 1 | | 1 | | 1n−(n+1 | | −1 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 2(n+1) | | 2n | | 2n(n+1) | | 2n(n+1 | |
22 mar 22:28
ola: dziękuję
22 mar 22:30