Miary kątów trójkąta są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
alm: Miary kątów wewnętrznych trójkąta prostokątnego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a
jego obwód jest równy 3(
√6+
√2). Oblicz długości boków tego trójkąta oraz objętość bryły
powstałej przez obrót trójkąta dokoła krótszej przyprostokątnej.
W odpowiedziach mam że ciąg jest rosnący i wynika to z warunków zadania.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz moje pytanie− Jakie są te warunki

Bo przecież przy r<0 katy też mogą stanowić ciąg arytmetyczny.
r<0
90, 60, 30
22 mar 17:21
alm: jakaś wskazówka
22 mar 17:59
Mila:

1)
α,β,90− wyrazy c. a.
β−α=90−β
α+β=90
α=30, β=60 ,γ=90 (Masz tzw. Δ ekierkowy)
| | 1 | |
a= |
| c najkrótszy bok ( naprzeciw najmniejszego kąta) |
| | 2 | |
a+b+c= 3(√6+√2).⇔
| 1 | | c√3 | |
| c+ |
| +c=3(√6+√2) /*2 |
| 2 | | 2 | |
c+c
√3+2c=6(
√6+
√2)
3c+c
√3=6(
√6+
√2) ⇔c(3+
√3)=6(
√6+
√2) /*(3−
√3)
c*(9−3)=6*(3
√6−
√18+3
√2−
√6) /:6
c=2
√6−3
√2+3
√2
c=2√6
a=√6
b=3√2
spr.
√6+3
√2+2
√6=3
√6+3
√2 zgodność.
22 mar 18:34
alm: Ok− ale ja pytałem dlaczego ciąg musi być rosnący
22 mar 19:12
Mila: Nie widzę powodu.Wiadomo, że jeden kąt ma 90 stopni, a suma kątów 180.Nie pytają o różnicę,
można dowolnie wybrać.
22 mar 19:16
alm: No właśnie ja też nie widzę powodu a w odpowiedzi mówią ze musi być rosnący.
22 mar 19:20
Mila: A pytają o to w poleceniach?
Masz obliczyć długości boków, gdy ustalisz, że trójkąt ma kąty;30,60,90.
W jakiej to książce?
22 mar 19:36
alm: Całe polecenie napisałem. Książka Alicji Cewe Rozszerzona.
24 mar 20:40