Rozwiąż równanie (korzystając ze wzorów skróconego mnożenia)
Eryka: Rozwiąż równanie (korzystając ze wzorów skróconego mnożenia)
a)1−x3=x2−x
b)x4−8x=8−x3
c)x3−3√2+√2x−6=0
27 wrz 17:44
Kiniaa: help
27 wrz 17:54
Kiniaa: i can help u
27 wrz 17:54
Eryka: No to dalej ;0
27 wrz 17:55
Eryka: pomoze ktos
27 wrz 18:37
skóra: a)
1− x3= x2 −x
x3−x2+x+1=0
x2(x−1)−1(x−1)
(x−1)(x+1)(x−1)
b)
x4+x3−8x−8 t=x2
t2(t+1) −8(t+1)
(t+1)(t + √8)(t−√8)
30 wrz 21:04
think: skóra zrobiłeś babola

1 − x
3 = x
2 − x
−x
3 − x
2 + x + 1 = 0
teraz można do robić jak proponujesz:
−x
2(x + 1) + 1(x + 1) = 0
(1 − x
2)(x + 1) = 0
(1 − x)(1 + x)(x + 1) = 0
30 wrz 21:23
think: w b) też masz błęda bo proponowane przez Ciebie podstawienie nie jest poprawne
x4 + x3 − 8x − 8 = 0
x3(x + 1) − 8(x + 1) = 0
(x3 − 8)(x + 1) = 0
korzystamy ze wzoru a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
(x − 2)(x2 + 2x + 4)(x + 1) = 0
30 wrz 21:27
22 mar 15:47