matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1539,
1538
,
1537
,
1536
,
1535
,
1534
,
1533
,
1532
, ...,
całe
Zadania
Odp.
8
Jacuś:
log
5
[3+log
4
(log
2
(x+10)]=1
1
jakdotegopodejsc:
Rozwiąż równanie a) 1/(x−1)−2/(x+2)=1
1
MM:
1−x
2
wyznacz dziedzine funkcji y=
√
x
2
−8x+7
1
MM:
Kąt α jest kątem ostrym trójkata prostokątnego. Oblicz obwód i pole tego trójkąta, jeżeli długość przeciwprostokątnej wynosi 4, a cosα=
1
4
1
Waldek:
Liczenie ekstremy, kiedy wyznacznik =0.
1
Karzel:
Witam, mam wyznaczyc pochodną kierunkową z funkcji f(x,y) = y
4
− 1/x w punkcie (−1/2 , −
√
3
) w kierunku lini 1+x
√
3
=y
1
B156:
Witam, mam problem z takim zadaniem:
https://onedrive.live.com/redir?resid=5594F8C12756B718!29928&authkey=!AADIEtFXMp9zYB0&v=3&ithint=photo%2cjpg
7
matylda :
3−5pieriwastek 2 przez 2−3pierwiastek2
1
Ala555:
f(x)= 3x/ (x
2
−1)
2
3
Ada M:
wyznacz równanie prostej przechodzącej przez środki okręgów:
3
matylda :
2 do potęgi 27 =
3
jj:
a) 3x−(1−x)
2
≥ (x−2)(x+2)
4
jj:
mam problem z takim zadankiem. prosze o pomoc
36
Rillithana:
Witam, mam problem z zadaniem:
40
Jacek:
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = |x−1|−3 , x nalezy do R
4
Hela:
Witam, mam problem z następującymi zadaniami:
8
matylda :
oblicz :
0
Monika:
Funkcja F(x) = (ax+b)/(x+c , gdzie ac – b ≠0 i x ≠ –c, jest monotoniczna w przedziałach (−
∞
,3), (3, +
∞
), zbiorem wartości funkcji jest zbiór R – {2}, zaś jej miejscem zerowym jest
5
mat:
Czy funkcja identycznosciowa jest bijekcja?
7
Monika:
Dla jakich wartości parametru m (m∈R) zbiór rozwiązań nierówności x²+(m−1)x +m²≤0 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności x−1/x+1<0
0
Olusia :) :
Test sprawdzający wiedzę z historii zawiera 45 pytań . Do każdego pytania są cztery odpowiedzi , a wśród nich tylko jedna prawdziwa . Na ile sposobów uczeń rozwiązujący test może wypełnić
9
cxxx:
:::rysunek::: Oblicz pole ABCD nie korzystając z tw sinusów lub cosinusów
57
Jacek:
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach oraz wytłumaczenie.
2
Klaudia 189:
Z pojemnika , w którym są daw losy wygrywające i trzy losy puste , losujemy dwa razy po jednym losie bez zwracania . Oblicz prawdopodobieństwo że otrzymamy co najmniej jeden los
2
Klaudia 189:
Rzucamy dwa razy symetryczną , sześcienną kostką , której jedna ściana ma jedno oczko , dwie ściany mają po dwa oczka i trzy ściany mają po trzy oczka . Oblicz prawdopodobieństwo
2
Monika:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m(m należy do R), dla których
2
Jacek:
Zadanie 1. Wykres funkcji f(x) = x−2 oraz g(x) = x
2
+k/6−x mająz osią OY ten sam punkt wspólny.
6
Poter:
Proszę o pomoc.
7
marysia:
czy sinα może się równać a)
3
lena65:
Wyznacz dziedzine funkcji f(x)=x
2
+1+ √2−x
1
tanczezesmiercia:
Na ile musialbym napisac matme rozszerzona aby sie dostac na informatyke niestacjonarna na AGH Angielski rozszerzony mam zdany na 95%.
0
KP:
witam,
8
jolcia:
Dla jakiego x wyrazy w danej kolejności tworzą ciąg geometryczny a) 2x, 2 1/2x, −3
3
Kornelia:
1. Przedstaw w układzie współrzędnych iloczyn kartezjański zbiorów: NxA gdzie N −to zbiór liczb natualnch A− jest podzbiorem zbioru N oraz A= {a: 5<a<9}
8
ania:
Witam, potrzebuje pomocy z tym zadankiem
18
Wiedząc, że a=log
2
3, b=log
2
5 oblicz log
2
60 oraz log
2
25
5
.........:
1
5
2/3
razy 5
2/3
razy
3
√
25
3
ile to się równa
5
Vized:
Zapisz dany wzór funkcji kwadratowej f w postaci f(x) = ax2 + bx2 + c. Następnie wypisz współczynniki a, b, c.
9
Olcha:
Zapisz trzeci , czwarty i piąty wyraz ciągu arytmetycznego w którym : a6 = 13 , a7= 6
2
niesiaa:
Uzasadnij ze funkcja f nie jest funkcją homograficzną. Wyznacz jej dziedzinę i zbiór wartości.
1
Waldek:
Pochodna Kierunkowa problem z wyznaczeniem cosA/cosB. Witam, mam problem z wyznaczeniem cosA oraz cosB, czy ktoś mógłby mi to proszę wytłumaczyć jak
9
Adam:
Jak policzyć
6
xx:
zad 1. Zbiorem wartości funkcji y =3
x−2
gdzie x ∉R jest zbiór
zad.2 zbiorem wartości funkcji y= 3
x
− 2 gdzie x ∉ R jest zbiór?
2
Aga:
∫
1
x
2
=
7
xx:
(1/3 − 3
−2
* 3
3
) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− <−− kreska ułamkowa 1/3 to ułamek
5
piotr:
Zad1. Oblicz 5poczatkowych wyrazów ciagu a
n
=n
2
−n sporzadz wykres tego ciagu zad2. Zbadaj monotonicznosc ciagu a
n
=n+2 nad 2n
2
karol:
Mamy funkcję y=sin(0.5x) Ile będzie wynosić sin gdy y będzię równy 0.5
3
marta2:
:::rysunek::: Przyprostokątne trójkąta ABC (rysunek obok) mają długości 10 i 15.
1
iii:
czy lim przy −−> +nieskończoności e
−x
* x
2
=0
5
Łukasz:
xy'−2y−xylnx=0 nie wiem jak mam wybrnąć z podstawienia: z=y
1−n
bo w tym przykładzie n=1 więc dostaję że
1
agacior:
Liczba −1 jest trzecim wyrazem ciągu (an) danego wzorem:
n
2
−3
a)
n
b)
√
5
n
−
√
5
1
oem:
Asię, Basię i Kasię poczęstowano w gościnie trzema rodzajami ciast: sernikiem, makowcem i orzechowcem. Każdą z nich innym rodzajem ciasta. Asia
11
angelika:
1. Dwa boki trójkąta mają długości 2 i 3, a odcinek dwusiecznej kąta między nimi zawarty w tym trójkącie ma długość 2. Oblicz pole trojkąta.
13
Aszlej:
Doprowadź do najprostszej postaci podane wyrażenie , uwzględniając podane założenie: 1. |3−x|+|x−1| xnależy (−
∞
, 1) Chodzi mi o wytlumaczenie tego typu zadan a nie rozwiązanie
będę
3
Phoebe Campbell:
Czy są jakieś sytuacje w których nie mogę dzielić równania kwadratowego,
9
Kasia:
Wyznaczyć wzór analityczny pozwalający wyliczyć n−ty wyraz ciągu określonego rekurencyjnie: w tym miejscu są podane jakieś A0, A1 oraz wzór.
3
Mateusz:
Witam , mam takie równanie i mam je rozwiązać : z
2
+(3−2i)z+(5−5i)=0 . Jak mam je rozwiązać ? Podstawiając za z=x+iy chyba nic nie da , a znowu delta mi wychodzi : −15−26i i nie wiem co
3
ola:
równoległobok ola: przekątna ac równoległoboku jest równa 6cm a przekatna bd jest prostopadła do boku ad oraz kąt miedzy przekątnymi wynosi 60 stopni oblicz obwód i pole równoległoboku
8
ola:
jakie wymiary powinien mieć graniastosłup o podstawie kwadratowej aby jego objetosc wynosiła 4cm /3 a pole powierzchni 18cm /2
3
agacior:
Wiemy że 1+2+3+...+n=8n. Zatem liczba n jest równa 15,8,16 czy 30 ?
3
franek:
Ciał rzucono poziomo z pewnej wysokości po czasie t=4s cialo uderza w ziemię z prędkością v=50 M pomijając opory powietrza i zakładając g =10 wyznaczonych wysokość z jakiej rzucono cialo
3
sara:
Oblicz. sin15 stopni * cos15 stopni =
5
Mientek:
http://www.editer.pl/fotka/98f84610d07ff9312ee8fc2dbcf71450_1.jpg
1
Waldek:
Układ równań
2
Piotrek:
Proszę o pomoc w obliczeniu zadań z załącznika z góry dziękuję.
0
karol:
Dokonaj aproksymacji otrzymanych danych wielomianem stopnia 2.
2
Kamil:
Yo, czy poleciłby mi ktoś jakiś dobry zbiór zadań z matmy? Wybieram się na politechnikę na AiR, jestem już po maturkach i chciałbym porobić sobie jakieś zadanka przez wakacje, żeby nie
4
Waldek:
Pochodne czastkowe − wolfram − 3 zmienne Witam, chciałbym sprawdzić czy dobrze wykonałem pochodne czastkowe w wolframie.
4
Wazzabie:
Jak to ogarnąć? Proszę o pomoc
2
Ninki94:
W jakich przedziałach funkcja f(x)=7e
4x
−6300x jest rosąca a w jakich malejąca?
22
Jacek:
http://zapodaj.net/b05065b0e6742.png.html
5
KLAUDIA:
Liczbą odwrotną do liczby : 3− pierwiastek z 3 pod kreską ułamkową 6 a : −1 − pierwiastek z 3
1
Jacek:
Mnożenie permutacji.
3
Ola:
Hej, czy ktoś mi wytłumaczy jak to zrobić?
Z góry dziękuję.
3
Mikwyn:
Dany jest ciąg określony wzorem ogólnym a
n
= 2
n
/n
2
+1. Wyznacz wyraz tego ciągu, który przyjmuje wartość 16/13.
0
mystaria:
W tabeli są wyniki z ostatnich 10 sesji. Poniżej jakiego poziomu w ciągu 11. sesji nie spadnie cena z prawdopodobieństwem 95%? Rozkład normalny.
5
kiki:
Wyznaczyć dwa kolejne punkty algorytmu najszybszego spadku dla funkcji f(x) i punktu startowego x
0
=[1 ; 1,5] dla f(x)=0,25( x
1
−2)
2
+(x
2
−2)
2
3
revelations:
Dzień dobry
Bardzo proszę o rozwiązanie i o ile to możliwe jego rozpisanie: "Zbadaj liczbę rozwiązań danego równania w zależności od wartości parametru m"
5
Phoebe Campbell:
Kapitał w wysokości 800 zł złożono w baku na pięć lat. Oblicz wielkość kapitału po upływie
2
Janusz9710:
Wytłumaczylby mi ktoś jak mozna rozwiązać taki układ równań
18
bartek:
Dany jest kwadrat o boku 1. Wyznaczyć zbiór wszystkich punktów takich, że suma odległości każdego z tych punktów od prostych zawierających boki kwadratu jest równa 4.
1
Miłosz:
Kąt przy podstawie trapezu równoramiennego ma miarę 30stopni. Dłuższa podstawa jest równa 6√3, a ramie ma długość 3. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie. wyszło h=3
√
3
/2 i
7
Dawid:
Napisz wzór funkcji f z użyciem klamry, gdy:
30
Benny:
1
2
n
u
n
=
+
+...+
n
k
n
k
n
k
n(n+1)
u
n
=
2n
k
1
n
2
(1+
)
n
u
n
=
n
2
*2n
k−2
Granica tego ciągu to 0?
3
Kingaa:
Dany jest trójkąt o bokach a=n, b=n+1, c=
√
n
2
+n+1
dla n∊N
+
Wykaż że bok c jest średnim bokiem trójkąta. Nie musi być całe rozwiązanie tylko pomysł jak to zrobić
6
statystyka:
Kowariancja...
1
B156:
Witam, szukałem szukałem i nie znalazłem, może ktoś poleci albo wytłumaczy.
16
michał:
zad1 naszkicuj wykres funkcji f(x)= [ sinx ], gdzie x ∊ ≤ −2π ;
5
2
π ≥ zad 2 naszkicuj wykres funkcji f(x) = tg (
π
4
* [ x ]), wiedząc że dziedzina funkcji f
6
Michał:
Poproszę o rysunek bo nie widzę prostokąta kompletnie...
1
Monika:
Dany jest układ równań liniowych mx−2my=5−m
0
IggY:
Hurtownia w marcu 2010r. sprzedała ubrania o wartości 400 tys. zł oraz obuwie o wartości 600 tys. zł. W kwietniu 2010r. sprzedaż uległa zmianie i hurtownia osiągnęła obroty 700 tys. zł ze
2
Monika:
Funkcja F(x) = (ax+b)/(x+c , gdzie ac – b ≠0 i x ≠ –c, jest monotoniczna w przedziałach (−
∞
,3), (3, +
∞
0
ania:
Należy oszacować odsetek osób niepalących wśród studentów . Ilu studentów należy wylosować do próby, aby z prawdopodobieństwem 0,9 oszacować ten odsetek z dokładnością do 2 %.
8
Sonia:
Rozwiaz uklad kongruencji:
26
ulka:
A) sin x>
1
2
B) cos x ≤
√
2
2
1
misio:
Udowodnij, że jeśli w trójkącie miara każdego kąta jest większa od 59°, to jest ona jednocześnie mniejsza od 62°.
0
Mariusz:
Znajdź wzór
19
ola:
podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat o przekątnej mającej 10 /2 CM KRAWĘDŻ BOCZNA OSTROSŁUPA TWORZY Z PODSTAWĄ KĄT O MIERZE 45 STOPNI.
1
klaudia17:
Dany jest kwadrat K
1
o boku 4 cm. Jaka jest skala podobieństwa kwadratów K
1
I K
2
, jeśli pole koła:
5
ola:
przekątna ac równoległoboku jest równa 6cm a przekatna bd jest prostopadła do boku ad oraz kąt miedzy przekątnymi wynosi 60 stopni oblicz obwód i pole równoległoboku
1
ola:
przekątna ac równoległoboku jest równa 6cm a przekatna bd jest prostopadła do boku ad oraz kąt miedzy przekątnymi wynosi 60 stopni oblicz obwód i pole równoległoboku
3
ola:
przekątna przekroju osiowego walca tworzy z bokiem,kt ory jest wysokością walca o długości 6cm,kat alfa = 30 stopni oblicz objętość i pole powierzchni bocznej walca
1
Klaudia 189:
Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienna kostką do gry . Opisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych , a następnie oblicz prawdopodobieństwo , że w każdym rzucie liczba oczek będzie
1
Klaudia 17:
Rysiek , przechodząc codziennie koło cukierni , rzuca monetą dwuzłotową . Jeżeli wypadnie reszka − przeznacza monetę na zakup pączka , jeżeli orzeł − chowa ją do kieszeni i idzie dalej
1
Klaudia 189:
Dane są dwa pojemniki . W pierwszym z nich znajdują się 9 kul : 4 białe,3 czarne ,i 2 zielone . W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe ,3 czarne i 1 zielona .Z każdego pojemnika
13
asia:
Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym α, dłuższej podstawie a, krótszej podstawie b i wysokości h.
2
Pomoże ktoś z Fizyką?:
:::rysunek::: Wahadło o masie m wisi na podstawce umocowanej na wózku. Znaleźć kierunek nici wahadła tj. kąt
22
olka:
Przekątne trapezu równoramiennego przecinają się pod katem prostym. Oblicz odległości punktu przecięcia przekątnych od ramion tego trapezu,
1
marta2:
Przekątna prostokątna ma długość 10, a obwód każdego z trójkątów, powstałych przez podział prostokąta przekątną, równa się 24. Oblicz pole prostokąta.
1
moniaaa:
Działkę budowlaną w kształcie trójkąta o bokach długości: 60 m, 60 m i 40 m podzielono na dwie części o równych polach płotem równoległym do boku długości 40 m. Oblicz z
3
klaudia17:
W trójkącie ABC dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie P. Wykaż, że |AP| : |AC|=|BP| : |BC|
3
Ola 96:
Na kostkach domina są po dwa pola , każde oznaczone jedną liczbą od 0 do 6.Zestaw do gry składa się z kostek , które wykorzystują wszystkie możliwe układy liczb na obu polach ,
9
Michał Który prosi o pomoc:
Dobry, nazywam się Michał mam mały problem ponieważ na jutro muszę oddać pracę kontrolną lecz nic z niej nie rozumiem, wiec proszę was o pomoc abyście pomogli mi ją zrobić
1
kkkkkkk:
Obliczyc odleglosc miedzy prostymi l
1
: x=0 y=0 i l
2
: x=1 y=1
10
Kamil:
Wykaż, że prawdziwa jest równość:
5
łupłup:
Podaj miarę kąta, jaki tworzy z osią OX prosta dana równaniem ogólnym:
6
angelous13:
katy między bokiem trójkąta ostrokątnego a wysokościami poprowadzonymi z wierzchołków należących do tego boku maja 40 stopni i 20 stopni. Wyznacz miary kątów tego trójkąta.
5
moniaaa:
:::rysunek::: Punkt C jest wspólnym wierzchołkiem kwadratów ABCD i CEFG ( rysunek obok).
2
zuzaa:
Podstawy trapezu maja długości 10 i 4, a jego ramiona tworzą z dłuższa podstawa katy 45 i 60 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
0
kaśka18:
ZAD 1.Ekierki mają kształt połowy kwadratu o boku 20 cm produkowane są z drewnianych listew o szerokości 2 cm i grubości 2 mm.
8
Emshya:
Dany jest trapez prostokątny ABCD o kątach prostych przy wierzchołkach A i D opisany na okręgu. Oblicz pole trapezu jeśli wiadomo że SB=8 i SC=6 gdzie S jest środkiem okręgu. Od czego zacząć
0
alisha:
Punkty A
1
A
2
A
3
A
4
, A
5
, A
6
są wierzchołkami sześciokąta foremnego o boku długości 1. Rozpatrzymy trójkąty, których wierzchołkami są trzy spośród tych punktów. Ile takich trójkątów
3
Klaudia 189:
Pan Euzebiusz pamięta że kod PIN jego karty do bankomatu jest czterocyfrowy i składa się z cyfr 2,3,7 i 9 , ale zupełnie nie pamięta ich kolejności . Jakie jest prawdopodobieństwo tego ,
11
smerf:
x
√
x
x
2
8
Lugo:
Narysuj wykres funkcji: y=
√
x−e
x
1
W.:
Obliczyć granicę ciągu liczbowego
6
Klaudia 17:
Dwaj bracia codziennie losują , który z nich ma sprzątnąć wspólny pokój . Każdy z nich rzuca kostką . Sprząta ten , kto wyrzucił niższą liczbę oczek . Jeżeli obaj wyrzucą to samo , pokój
2
hello:
1. Janek rzuca dwa razy kostką do gry , a Paweł trzy razy monetą . Co jest bardziej prawdopodobne : wyrzucenia przez Janka pary liczb ,których iloczyn jest
1
W.:
5x+sinx=0
3
ulka:
A) sin(x+
PI
3
)=
1
2
B) 2cos
2
+5cosx+2=0
3
Vine:
Witam mam problem z policzeniem pochodnej 3−go stopnia takiej funkcji: ln(ax+b)
1
Klaudia 17:
Na jednej prostej zaznaczono 3 punkty , a na drugiej 4 punkty , Ile jest wszystkich trójkątów , których wierzchołki są trzy spośród zaznaczonych punktów ?
5
dgtr:
Prosta przechodzi przez punkty A i B. Podaj (z dokładnością do jednego stopnia) miarę kąta nachylenia prostej do osi OX, jeśli:
4
ulka:
sin120
0
+cos300
0
tg(−225)
0
6
oem:
smerfy oem: smerfy mialy łacznie 55 cukierkow. Kazdy .Kazdy miał co najmniej 2 cukierki.Łasuch zjadł
1
Gimbus :
Kuba ma w szufladzie 5 koszulek : białą , niebieską , zieloną , pomarańczową i czarną oraz 3 pary spodni : niebieskie , brązowe i czarne. Po ciemku wyjmuje jedną koszulkę i jedną parę
5
ulka:
y=sin(x+
pi
6
)−2
2
martyna:
(2x−3y)
2
(5a+2b)
2
2
Mariusz:
1
f(x)=
ln|2ax+b+2
√
a
√
ax
2
+bx+c
|+C a>0
√
a
1
2
√
−a
√
ax
2
+bx+c
f(x)=
arctan(
)+C a<0
√
−a
2ax+b
Ciekaw jestem czy potrafilibyście policzyć w pamięci pochodną tej funkcji
1
ulka:
a. A=(3,−7) →
2
ulka:
a. x
2
+y
2
+2x+10y−10=0 b. x
2
+y
2
=4
2
ulka:
Wyznacz odległość punktu A=(2,1) od prostej y=
2
3
x +
1
3
2
Izzz:
Rozwiąż nierówność kwadratową i podaj ile liczb naturalnych należy do zbioru jej rozwiązań
1
nudny John:
Grając w jedną z wielu Multilotka , możemy skreślić 2 liczby spośród 80 . W czasie losowania maszyna wybiera 20 liczb spośród 80 . Jakie jest prawdopodobieństwo tego , że obie
3
Mateusz :):
1. Ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 15 lu
1
Marian 78:
Test sprawdzający wiedzę z historii zawiera 45 pytań . Do każdego pytania są cztery odpowiedzi , a wśród nich tylko jedna prawdziwa . Na ile sposobów uczeń rozwiązujący test może wypełnić
7
ania:
x
2
(2x−1)−162=0 czy mozna to rownanie rozwiazac inna metoda niz stosowanie twierdzenia o pierwiastkach
8
Marian 78:
: Z urny zawierającej siedem kul oznaczonych cyframi 1,3,4,6,7,8,9 losujemy ze zwracaniem trzy
1
ola:
jakie wymiary powinien mieć graniastosłup o podstawie kwadratowej aby jego objetosc wynosiła 4cm /3 a pole powierzchni 18cm /2
4
Moniczka:
Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
10
ola:
przekątna trapezu równoramiennego tworzy z dłuzszą podstawą kąt 60 stopni i jest prostopadła do boku trapezu ,ramiona maja długosć 4cm oblicz długość dłuzszej podstawy.
2
oem:
Pociąg przez most o długości 450 m przejeżdża w ciągu 45 sekund, a słup telegraficzny mija w ciągu 15 sekund. Oblicz jaka jest długość pociągu i jego prędkość.Proszę o obliczenia
4
Moniczka:
Oblicz całki: A) ∫ x
3
+4x
2
−2x+3/(x
2
+x)(3+x
2
) dx
3
beata:
wstaw znak +, −, :, x aby równanie 3 5 8 6=64 było prawdziwe
1
oem:
Wypisz wszystkie dzielniki liczby 5460, które są liczbami pierwszymi.
2
Moniczka:
Uzasadnij, że :
3
ola:
przekątna przekroju osiowego walca tworzy z bokiem,kt ory jest wysokością walca o długości 6cm,kat alfa = 30 stopni oblicz objętość i pole powierzchni bocznej walca
1
oem:
Wypisz wszystkie liczby siedmiocyfrowe podzielne przez 3 i przez 4 w zapisie których występują tylko cyfry 2 i 3, przy czym cyfra setek i cyfra tysięcy jest równa 2.
17
Mała:
:::rysunek::: Wypisz: dziedzinę, zbiór wartości,miejsca zerowe,określ monotoniczność(przedziały
0
oem:
smerfy mialy łacznie 55 cukierkow. Kazdy .Kazdy miał co najmniej 2 cukierki.Łasuch zjadł swoje cukierki od razu.Lalus mial imieniny i każdy smerf poza lasuchem dal,mu połowe swoich
0
Maja:
Trójkąt T1 a1 19−7,5−...
1
Marcin PW:
Proszę wyznaczyć całkę ∬
D
〖xy
2
dxdy〗, gdzie D jest obszarem ograniczonym parabolą y
2
=2px i prostą x=p.
7
CŁK:
Mam taką całkę 1
0
papryk:
Oszacuj maksymalny błąd funkcji y(x1, x2) = x1 + x1 sin(x2)
4
Grześ2395:
Polecacie jakieś kierunki studiów technicznych na PK/AGH ? (rozważam budownictwo i lubię przedmioty ścisłe), jestem po technikum budowlanym, matura poszła całkiem całkiem (MtR/AngR),
11
B156:
∫∫∫ e
x−y+z
dxdydz (V)={(x,y)∊(G), −x≤z≤y} ∫e
x−y+z
dz=e
x
−e
−y
13
magda:
Jak oblicza się wartość największą i najmniejszą funkcji ? Móglby ktos wytlumaczyc na przykladach?
1
gosciu:
Do ponumerowania stron encyklopedii użyto trzy razy więcej cyfr niż ma ona stron. Ile stron liczy encyklopedia?przyjmij ze numerowane są wszystkie strony.
7
olekturbo:
mam problem z tym zadaniem, nie potrafie sobie tego wyobrazic przestrzennie
8
Lukas:
Witam prosiłbym o wskazówkę jak rozwiązywać tego typu zadania:
7
Przemysław:
Wszystkie pola pokratkowanej płaszczyzny są pokolorowane na biało. Przeprowadzamy wielokrotnie następującą
1
Jakob_96:
1
dav:
Mając wartość 0,8 m/s przy średnicy bębna 0,44 m jak obliczyć prędkość linową ?
4
Mikwyn:
W jakim punkcie przecinają się wykresy funkcji f(x) = (1/2)
x
i g(x) = 1/64 . Wyznacz współrzędne tych punktów punktu. Pewnie proste, ale nie ogarniam :S help.
4
Jakob_96:
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych , które maja cyfry i są a) większe od 300 ?
11
Mia:
Funkcja f ma dwa miejsca zerowe 3 oraz 10, dla argumentu 4 przyjmuje wartość (−8). Wykres funkcji g otrzymaliśmy po przekształceniu wykresu funkcji f przez symetrię osiową względem osi
15
olekturbo:
studia
1
iwona oo:
ma ktoś może pojecie i potrafi obiaśnic takie zadanko: oblicz krzywiznę i skręcenie α(t)=(cos t − sin t; sin t; 1) w punkcie t= π
5
monika23443:
Liczby 2x−2 , x
2
, 4x−2 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny . Wyznacz x oraz oblicz kolejne wyrazy tego ciągu .
0
Jakob_96:
Z urny zawierającej siedem kul oznaczonych cyframi 1,3,4,6,7,8,9 losujemy ze zwracaniem trzy razy po jednej kuli , tworząc trzycyfrowe liczby. Ile otrzymamy w ten sposób liczb ?
1
malwnika:
witam pytanie Ile roznych sekwnecji mozna wyrzucic rzucajac kostka 10 razy pod rzad. odp to 6
1
0?
0
Jakob_96:
4
Madzia:
funkcja f jest opisana wzorem f(x)=(x+2)(x−4).wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej (a) zachodzi równość f(1−a)=f(1+a)
5
...:
Współrzędne końców odcinka AB wynoszą: A(3,−7) B(−5,1). Wyznacz współrzędne punktu P, który tak dzieli odcinek AB, że
IPBI
IABI
=
3
5
6
dsfsfdfdsdfs:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby
6
Bartuś:
Wiedząc, że tgα=2 oblicz 2cosα
2
−1 α jest kątem ostrym
7
karol:
Jakie są pierwiastki tego wielomianu ? −x
3
+12x
2
+45x−52
2
gdhjvft:
Rozwiąż nierownosc: |x−3|−|1−x|> 2−x
2
tyciak:
Pozyczke o wysokosci 8700 zl trzeba splacic w 12 ratach,kazda nastepna rata rosnie o 50 zl od poprzedniej . Ile wymiesie pierwsza I ostatnia rata tej pozyczki ?
4
Wielomiany :
(2x7 − 3x6 + 4x4 − x2 + 2x +4) : (2x5 + x4 − 1)
6
Adam:
Czy ktoś umie wykazać, że
14
mat:
Zdefiniowac funkcje f swiadczaca o rownolicznosci zbiorow (przedzialow) A=[0,5], B=(0,5). Czyli f:A→B musi byc bijekcja.
7
Pain:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
√
n(n + 2) − n
h) a
n
=
n + 2 −
√
n(n + 2)
4
tyciak:
Zbadaj czy ciag o wyrazie ogolnym a
n
=3·4
n
jest ciagiem geometrycznym
12
tyciak:
Miedzy liczby 5 i 80 wstaw 3 liczby tak aby wszystkie byly kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego
1
xxxxx:
Przedłużenia ramion trapezu ABCD przecinają się w punkcie S i mają długości CS−9 i ds− 10.5. Oblicz długości ramion trapezu jeśli ab−27 dc−18
5
Help :
(2x7 − 3x6 + 4x4 − x2 + 2x +4) : (2x5 + x4 − 1)
1
lolka:
Oblicz sumę której składniki są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
0
Monika:
0Funkcja F(x) = (ax+b)/(x+c , gdzie ac – b ≠0 i x ≠ –c, jest monotoniczna w przedziałach (−
∞
,3), (3, +
∞
1
Damian1996:
∼∀
x∊X
(S(x)) ≡ ∃
x∊X
(∼S(x))
8
Theosh:
Witam. mam pytanie. Wypełniam elektroniczną rejestrację i natknąłem się na rubrykę pod tytułem "Stosunek do powszechnego obowiązku służby wojskowej "mam w niej 4 opcje:
archiwum 1539,
1538
,
1537
,
1536
,
1535
,
1534
,
1533