Wykaż, że prawdziwa jest równość
Kamil: Wykaż, że prawdziwa jest równość:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| = 0,48 |
| 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 49*50 | |
Pomoże ktoś? Próbowałem na wszelkie możliwe sposoby i nie chce mi wyjść :<
29 maj 19:18
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zauważ że |
| = |
| − |
| zatem.... |
| | n(n+1) | | n | | n+1 | |
29 maj 19:25
29 maj 19:26
Kamil: a skąd dokładnie wzięło się to równanie? po maturkach za bardzo wrzuciłem na luz i wolniej
myślę
29 maj 19:45
Saizou :
Fachowo nazywa się to rozkładem na ułamki proste
1=A(n+1)+Bn
1=n(A+B)+A (porównujemy wielomiany) zatem mamy układ równań
A+B=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A=1 stąd A=1, B=−1 czyli |
| = |
| − |
| |
| | n(n+1) | | n | | n+1 | |
29 maj 19:55
Kamil: Dzięki Saizou, genialny jesteś!
29 maj 20:00
Saizou :
nie... to tylko pewna umiejętność, taka algorytmiczna, ale warto się tego nauczyć bo się
przydaje przy np. całkach
29 maj 20:01
kyrtap: polać koledze wyżej
29 maj 20:06
Saizou :
Patryku ja nie piję obecnie
29 maj 20:15
kyrtap: można też soczek
29 maj 20:19
Saizou : oj tam oj tam....
29 maj 20:38