Funkcje/Równania/odcinki Pomocy :)
Michał Który prosi o pomoc: Dobry, nazywam się Michał mam mały problem ponieważ na jutro muszę oddać pracę kontrolną lecz
nic z niej nie rozumiem, wiec proszę was o pomoc abyście pomogli mi ją zrobić
1) Narysuj wykres funkcji y=(x+2)
2 i określ
A) dziedzinę funkcji, B) zbiór wartości, C) liczbę miejsc zerowych D) wartość najmniejszą lub
największą, E) wierzchołek wykresu, F) oś symetrii G) dla jakich x funkcja rośnie, a dla
jakich maleje
2)Dana jest Funkcja y = x
2 + 6x − 7. Określ dziedzinę, znajdź współrzędne wierzchołka wykresu
tej funkcji, oś symetrii, punkt przecięcia z osią OY. i szkicując wykres podaj jej zbiór
wartość największą lub najmniejszą .
3) rozwiąż równanie kwadratowe: x
2 − 6x − 7 = 0 (x − 3 ) (x + 15 ) = 0 x
2 +5x = 0
4)rozwiąż nierówność kwadratową (pamiętając o paraboli )
A) (x − 4 )(x+1)>0 B) x
2 + 6x − 7 ≤ 0.
| | x2−2x | |
5) Wyznacz dziedzinę funkcji i znajdź jej miejsce zerowe y= |
| |
| | x2+3x−10 | |
6) Znajdź długość i środek odcinka o końcach A (1,3) i B(3,7)
7) znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt P(4,1) i równoległej do prostej y=7x−3
8) znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty P=((1,2) i K=(4,8)
9) znajdź brakujące współrzędne punktów A=(9,y) i B=(x,3), jeśli należą do prostej y=5−x