Proszę o pomoc. Mam to na jutro.
Jacek: Zadanie 1. Wykres funkcji f(x) = x−2 oraz g(x) = x2+k/6−x mająz osią OY ten sam punkt wspólny.
A. K= −12
B. K = −6
C. K = 0
D. K = 4
Zadanie 2. Liczby −1 oraz 1 są miejscami zerowymi funkcji :
A. x2 −1/x2+2x+1
B. 3x−3/x−1
C. (x2+1)(x−1)
D. f(x)= 1/5x − 1/5
Zadanie 3.
Funkcja y=f(x) jest opisana tabelką :
x. −6 , −5, −3 , 0 , 2, 3, 4
0 1 2 3 4 5 0
A. Funkcja f jest rosnąca
B. funkcja f ma jedno miejsce zerowe
C. f(4) * f(2) = −6
D. Największa wartość funkcji 5
Zadanie 5.
Funkcja f jest określona wzorem f(x) = x−3/x+2 gdzie x należy do R−{2}. Wykaż, że jeśli f(a) =
f(2a−1), to a = 1
Zadanie 6.
Funkcja f jest opisana wzorem
f(x) = −x jeśli x należy (−∞,−1>
x2 jeśli x należy (−1,2>
−x+6 jeśli x nalezy (2,+∞)
a) Wyznacz miejsca zerowe funkcji f
b) Naszkicuj wykres funkcji f
Zadanie 9
Do wykresu funkcji f(a) = (2a−x)(2a+x) gdzie x należy do R, nalezy punkt A(1,3)
Wyznacz wartość parametru a
Przy wyznaczonej wartosci parametru a, wyznacz argument dla którego funkcja y=f(x) oraz funkcja
g(x) = −x2 + 2x+8 przyjmują tę samą wartosć.
31 maj 12:46
Janek191:
z.1
| | x2 + k | |
f(x) = x − 2 g(x) = |
| |
| | 6 − x | |
więc
| | k | |
f(0) = 0 − 2 = − 2 g(0) = |
| |
| | 6 | |
zatem
====================
31 maj 13:09
Jacek: Jeszcze gdybyś mógł mi pomóc z resztą to byłbym wdzięczny.
31 maj 13:13