Założenia do logarytmów
Jacuś: log5[3+log4(log2(x+10)]=1
Jeśli chodzi o założenia czy muszę rozpatrzyć tylko 3+log4(log2(x+10)>0
czy także osobno log2(x+10)>0 i x+10>0?
31 maj 16:29
Jacuś: No i czy liczę dobrze?
log5[3+log4(log2x+10)]=log551
3+log4[log2(x+10)]=5
log443+log4[log2(x+10)]=log445
log4(64log2(x10)=log445
64log2(x−10)
31 maj 16:35
Jacuś: to jest zle teraz, jeszce raz
31 maj 16:36
Jacuś: log5[3+log4(log2x+10)=1
log5[3+log4(log2x+10)=log551
3+log4(log2x+10)=5
log443+log4(log2x+10)=5
log4(64log2x+10)=log445
64log2x+10=1024
64log2x+log2210=log221024
64log2(2x)10=log221024
no i raczej cos jest nie tak...
31 maj 16:40
5-latek: zalozenia x+10>0
log2(x+10>0 i 3+log4(log2(x+10)>0
31 maj 16:43
Jacuś: Mógłbyś rozpisać mi to ostatnie założenie?
31 maj 16:49
Janek191:
log5 [3 + log4( log2 x + 10)] = 1
3 + log4 ( log2 x + 10) = 5
log4 ( log2 x + 10 ) = 2
log2 x + 10 = 42 = 16
log2 x = 6
x = 26 = 64 i teraz sprawdzić czy spełnione są założenia.
31 maj 16:54
Jacuś: No założenie robię tak:
3+log
4(log
2x+10)>0
log
464(log
2x+10)>log
44
0
64(log
2x+10)>1
log
2x+10>1/64
log
2x>1/64−640/64
log
2x>−639/64
x>2
−639/64
31 maj 17:02
Jacuś: To jest ok?
31 maj 17:11